“Τρόπον μεταβολής της Ελλάδος από την κατάστασιν εις την οποίαν ευρίσκεται την σήμερον ούτ’ εστοχάσθην ποτέ ούτε στοχάζομαι δυνατόν άλλον, παρά την Παιδείαν.”

Διαλέξεις στο Ευρύ Κοινό
Στο επίκεντρο των διαλέξεων του Δρ Μουρούτη βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος και η ευημερία του. Με την πλούσια γνώση του και την συνεχή/’αδολη επιστημονική του κατάρτιση, παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο θέματα κοινωνικά, υγείας, αλλά και στάσης ζωής στο ευρύ κοινό. Οι διαλέξεις απευθύνονται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και οποιουδήποτε μορφωτικού και κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Στο διάστημα 2006-2017 στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο πραγματώθηκαν ΔΩΡΕΑΝ και ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ(!) ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες και προγράμματα που, ανώτερο /απώτερο σκοπό είχαν και θα συνεχίζουν να επιτελούν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο ,παρά την ενημέρωση, την διαφύλαξη και προαγωγή της εσωτερικής και βιολογικής ευεξίας του ανθρώπου. Στο διάστημα 2006-2017 ο Δρ. Μουρούτης έδωσε ακατάπαυστα και με συνεχή ροή και τακτικότητα , «μπαράζ» ομιλιών και διαλέξεων που υπερκέρασαν τον αριθμό των 1000  εκτός των Αθηνών & Θεσσαλονίκης , με συνολική συμμετοχή ακροατών της τάξεως των περισσοτέρων από 200.000 επι του συνόλου της Ελληνικής Επικρατείας. Από το Φεβρουάριο 2006 μέχρι και το τέλος του 2009 δόθηκαν 70 διαλέξεις στο ευρύ κοινό, στη Λευκωσία, Λεμεσό, και Λάρνακα και τις παρακολούθησαν γύρω στις 20.000 άτομα. Οι αίθουσες για τις διαλέξεις παραχωρήθηκαν ευγενικά από διάφορους φορείς, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά τους.
Διαλέξεις σε Λύκεια & Γυμνάσια της Κύπρου και της Ελλάδας
Ο Δρ. Μουρούτης, κατόπιν πρόσκλησης και συνεννόησης με τις Διευθύνσεις ή τους συνδέσμους γονέων των Λυκείων και Γυμνασίων, επισκέπτεται σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί, με αγάπη, ενδιαφέρον και ειλικρίνεια προσφέρει διαλέξεις σε μαθητές ηλικίας 14-17 ετών, σε θέματα που άπτονται των άμεσων ενδιαφέροντων τους. Αντιλαμβανόμενος ότι η νέα γενιά είναι το μέλλον και η ελπίδα αυτού του κόσμου και δή της τυρανισμένης μας Πατρίδας, βοηθά τα παιδιά: • να αποκτήσουν θετική στάση προς τη ζωή • να αποκτήσουν και σωστές διατροφικές συνήθειες • να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να μείνουν μακριά από εξαρτήσεις, υπερβολές και καταστροφικές συνήθειες και συμπεριφορές. Τέλος, προσπαθεί να τους εμπνεύσει βασικές αξίες και αρχές, όπως η Αγάπη και ο Σεβασμός προς το Συνάνθρωπο και τη Ζωή, η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Ηθική, ο Ειρηνικός τρόπος επίλυσης των διαφορών κτλ. Τη σχολική χρονιά 2007-2016 ο Δρ. Μουρούτης προσκλήθηκε και έδωσε διαλέξεις σε αρκετά Γυμνάσια & Λύκεια της Ελλάδος τόσο σε αστικά κέντρα αλλά και στη Περιφέρεια όπως και σε περισσότερα απο 20 Λύκεια και Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής της Κύπρου. Στόχος του είναι να προσφέρει τις διαλέξεις αυτές και σε σχολεία άλλων πόλεων και περιοχών του νησιού. Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα της Δημιουργίας , η κορωνίδα του ανώτατου σχεδίου ενός Σοφώτατου Σχεδιαστή, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο του αντικείμενου της Υπέρτατης Αγάπης του Δημιουργού προς τα δημιουργήματα Του.