Επιλογές Υγείας στον τρόπο ζωής μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο για Καρδιακή προσβολή σε άνδρες.

Επιλογές Υγείας στον τρόπο ζωής μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο για Καρδιακή προσβολή σε άνδρες.

4 στις 5 καρδιακές προσβολές μπορεί να μειωθούν με μια υγειή συμπεριφορά.

Rachel Cagan-September 22, 2014

Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους και τη διατροφή, την άσκηση, αποχή από το κάπνισμα και την μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσαν  να αποτραπούν τέσσερα από τα πέντε στεφανιαία επεισόδια σε άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύει σήμερα στην Εφημερίδα της η  American College of Cardiology.

Ενώ η θνησιμότητα από καρδιακή νόσο έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με μεγάλο μέρος της μείωσης να  οφείλεται σε ιατρικές θεραπείες, οι συγγραφείς, δήλωσαν ότι  η πρόληψη μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποφεύγει πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και σιγουρα  να είναι πιο αποδοτικό  στη μειωση για ολόκληρο τον πληθυσμό σε νοσηρότητα της  στεφανιαίαςνόσου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ένα πληθυσμό από 20,721 υγιείς Σουηδών ανδρών ηλικίας 45 έως 79 ετών και τους ακολούθησαν για 11 χρόνια. Επιλογές  στο Lifestyle αξιολογήθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου που διερευνά τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και την κοιλιακή παχυσαρκία (λίπος της κοιλιάς). Οι άνδρες στη μελέτη με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν μη-καπνιστές, περπάτούν για τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα, ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα, είχαν περίμετρο μέσης κάτω από 95 εκατοστά, κατανάλωση  σε μέτριες ποσότητες αλκοόλ, και ακολούθησαν  μια υγιή διατροφή με τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή για κάθε παράγοντα του τρόπου ζωής . Για παράδειγμα, με μια δίαιτα χαμηλή σε κίνδυνο μαζί με μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε σε περίπου 35 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με την ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι άνδρες που συνδύαζαν  την δίαιτα χαμηλού κινδύνου και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με την αποχή από το κάπνισμα, και  σωματική δραστηριότητα και έχοντας μια μικρή ποσότητα του κοιλιακού λίπους, είχαν 86 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα σε άνδρες με υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

«Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής θα οδηγήσει σε μείωση των καρδιακών προσβολών,» δήλωσε ο Agneta Akesson, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, της Στοκχόλμης, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το πώς δραστικά ο κίνδυνος μειώθηκε λόγω των παραγόντων αυτών.»

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, λιγότερο από 2 τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού είναι σύμφωνο με ό, τι ορίζεται ως ιδανική καρδιαγγειακή υγεία. Το βάρος των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μέσω προγραμμάτων στοχευμένων σε άνδρες και την προώθηση των επιλογών του τρόπου ζωής χαμηλού κινδύνου. Ακόμα και σε αυτούς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ένας επιπλέον παραγοντας για μείωση του κινδύνου για χρόνιες καρδιακές παθήσεις έχει παρατηρηθεί σε εκείνους με έναν υγιή τρόπο ζωής.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής μπορούν να τροποποιηθούν, και την αλλαγή από υψηλού κινδύνου συμπεριφορές χαμηλού κινδύνου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Akesson. «Ωστόσο, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να υιοθετήσουν υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής νωρίς στη ζωή.»

Το American College of Cardiology είναι ενας οργανισμος με 47.000-μέλη,που αποτελούν τμημα  της ιατρικής κοινωνίας που είναι η επαγγελματική κατοικία για ολόκληρο το καρδιαγγειακό  σώμα των ιατρών. Η αποστολή της Ακαδημίας είναι να μετατρέψει την καρδιαγγειακή φροντίδα και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Το ACC οδηγεί στη διαμόρφωση της πολιτικής για την υγεία, τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές. Η Ακαδημία λειτουργεί  με εθνικά μητρώα για τη μέτρηση και τη βελτίωση της περίθαλψης, παρέχει επαγγελματική ιατρική εκπαίδευση, διαδίδει την καρδιαγγειακή έρευνα και θεσμοθετεί διαπιστευτήρια μετά τα καρδιαγγειακά ειδικούς, οι οποίοι πληρούν αυστηρές προσόντα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε cardiosource.org/ACC.

Το περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που δημοσιεύει κριτικές και έρευνα σχετικά με όλες τις πτυχές της καρδιαγγειακής νόσου, είναι το πιο ευρέως διαβασμένο καρδιαγγειακή περιοδικό σε όλο τον κόσμο. JACC κατατάσσεται Νο 1 μεταξύ των καρδιαγγειακών περιοδικών σε όλο τον κόσμο για την επιστημονική της εντρυφηση.

Σύνταξη και επιμέλεια

Δρ.Κων/νος Μουρούτης

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English