Δύσκολοι καιροί για τους..»πρίγκιπες»!!!

Δύσκολοι καιροί για τους..»πρίγκιπες»!!!

Δύσκολοι καιροί για τους..»πρίγκιπες!!!

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν επώδυνη για την αγροτο-βιομηχανία και δη για τον μεγαλύτερο μοχλό αυτής ,τη Μονσάντο.Αν και η Ε.Ε με ψηφίσμα της είχε επικύρωσει ενα απο τα πιο προσοδοφόρα της προιόντα το Roundup, η σθεναρή αντίδραση και μαζική αντίσταση απο τις Βρυξέλλες( πάμε εκεί αυτή την εβδομάδα για ομιλίες έναντι στο πείσμα καποιων..), μέχρι και το Αρκασνάς των ΗΠΑ έφερε ..καρπούς!
Τη Πέμπτη δόθηκε εντολή για τον επαναπροδσιορισμό ή μη, σε βαθος δεκαετίας εντος της Ε.Ε του ζιζανιοκτόνου αυτού που, ως κύριο έκδοχο του έχει το Glyposhate ενα πλεον ΓΝΩΣΤΟΤΑΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ( σε πείσμα και παλι καποιων «ειδικών -ανήθικων» για το αντίθετο..).
Η έρευνα απο το 2015 του International Agency for Research on Cancer, part of the World Health Organization, το είχε δηλωσει ως «πιθανό καρκινογόνο¨ με το πανεπιστήμιο της California San Diego School of Medicine και δημοσιευμενο στο Journal of the American Medical Association να φανερωνει την αυξηση της ουσιας αυτής στα ουρα κατα 500%!!.
Την ίδια στιγμη που η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει ΗΔΗ χαρακτηρίσει το συγκεκριμενο έκδοχο ως καρκινογόνο,η πολιτεία του Αρκανσας με τη νομοθετική της βαλιστική, απαγορέψε τη χρήση ενος άλλου ,»εναλλακτικού» προς το Roundup, φαρμάκου του Dicamba το οποιο κυκλοφορει για 10ετίες στην αγορά.. με νεες του εκφάνσεις απο τις εταιρίες BASF & DuPont ( αλήθεια ..γνωριζει καποιος τι ήταν αυτές οι εταιριες προτου τον Β Π.πόλεμο και τι παρήγαγαν;!).

Η σκέψη αναφύεται a priorι πλέον…
Ποιος ο ρόλος των «νομοθετών» αιρετών και εκλεγμένων;Ποιος αληθινά είναι ο σκοπός εκείνων που εκπροσωπούν εμάς στη Βουλή,τι κάνουν οι ημέτεροι αιρετοί εκει που φοιτούν;Οι νόμοι-ανομοι που αρκετές φορές ψηφίζόνται ( δείτε Μνημόνια, Τροικα, καταλυση Συνταγματος..) ,είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν..
Ο μηδέν αδικών ουδενός δείται νόμου…Το «νόμιμο» για να είναι Νόμιμο οφείλει να εινια ΔΙΚΑΙΟ,ΗΘΙΚΟ ,ΑΡΕΣΤΟ και ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟ..αλλιώς άρεται η «νομιμότητα» του ακόμη και αν έχει γίνει ..με «ψήφισμα» του «κρατους..
Επειδή για να τηρηθει ο νομος απαιτείται το ότι..»Ου γαρ τοις ψηφίσµασιν αλλά τοις ήθεσιν καλώς οικείσθαι τας πόλεις.»

Ευνομία πειθαρχία νόμων σπουδαίων..αλλιώς..Νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει…Νόμος εστί θεός, Tούτον αεί πάντοτε τίμα.Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη…Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότερο νόμοι υπάρχουν.( Τακιτος)

Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα ‘τανε αληθινή σωτηρία.Να θυμαστε πως.. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δυο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα!
Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία ήταν σύμφωνα με το νόμο…
Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρώπους να έχουν σεβασμό στο νόμο και στην τάξη, μέχρι να διδάξουμε σεβασμό σ’ αυτούς που έχουμε εμπιστευθεί να εφαρμόσουν το νόμο.
Όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει το αντίληψή του περί ηθικής είτε να χάσει το σεβασμό του προς τους νόμους.

Με κάθε έννομη Ηθική προς εσάς όλους ,

Κων/νος Μουρούτης

«Βέλτιον θανείν άπαξ ή διά βίου τρέμειν…»

«Βέλτιον θανείν άπαξ ή διά βίου τρέμειν…δηλονότι..
Βίος βίου δεόμενος ουκ έστιν βίος.»

Τι είναι τελικά,φίλοι μου καλοί αυτο που φοβομάστε;Γιατί ζουμε υπο καθεστως φόβου και τρόμου;Πως θα ελευθερωθουμε απο τα στεγανά αυτου του δέσμίου;
Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει,επειδή καλύτερα να χαθείς παρά να μισείς και να φοβάσαι!
«Ένιωθα βαθιά πως το ανώτατο που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η Γνώση μήτε η Αρετή, μήτε η Καλοσύνη μήτε η Νίκη· μα κάτι άλλο πιο αψηλό, πιο ηρωικό κι απελπισμένο: Το Δέος, ο ιερός τρόμος.»Καζαντζακης.
Κάνε λοιπόν ανθρωπε μου πάντα αυτό που φοβάσαι να κάνεις,να θυμασαι οτι, οι άνθρωποι που πρέπει να φοβάσαι δεν είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί σου, αλλά αυτοί που διαφωνούν μαζί σου και φοβούνται να σου το πουν.

Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου και εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, όπως: ντροπή, ζήλια, θυμός, αναίδεια, αλαζονεία. Κι αυτό που προκαλεί το φόβο είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης…ετσι λοιπόν..Η μεταμέλεια που καποιες φορές φαιενται πως δειχνουμε..δεν είναι τόσο λύπη για το κακό που κάναμε, όσο φόβος για εκείνο που μπορεί να πάθουμε εξαιτίας του.

Ο φόβος του αγνώστου μας αποσπά την προσοχή από το γνωστό,αλλά ..Η μόρφωση βοηθάει κάποιον να πάψει να φοβάται παράξενες καταστάσεις του «αγνωστου»!Αν προχωράς προς την κατεύθυνση όπου ο φόβος σου μεγαλώνει, βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο.Ο φόβος πηγάζει από την αβεβαιότητα αυτή ,για το αν πορευεσαι στη ΣΩΣΤΗ πορεια… Όταν είμαστε απολύτως βέβαιοι είτε για την αξία μας σε συνάρτηση με τη πορεία μας,είτε για την αχρηστία μας, είμαστε άτρωτοι στο φόβο.
Δε μπορώ να πως για εσας αλλά εγώ απο τη νεανική μου ηλικία και εως τουδε..πορευομαι ολοταχώς προς την αυτη κατεύθυνση!Για αυτο το λόγο,η δράση γιατρεύει το φόβο. Η αδράνεια δημιουργεί τρόμο.Όταν η σκέψη δεν μπορεί να γιατρέψει το φόβο, η δράση θα το κάνει.

Πες μου φίλε μου λοιπόν τι φοβάσαι και θα σου πω τι σου έχει συμβεί στη ζωή σου..Θα σου δείξω το φόβο σε μια χούφτα χώμα.Η υπ’ αριθμόν ένα φοβία των περισσότερων ανθρώπων είναι να βγάζουν λόγο. Η υπ’ αριθμόν δύο φοβία είναι ο θάνατος. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος, όταν πάει σε μια κηδεία, θα προτιμούσε να είναι στο φέρετρο παρά να εκφωνήσει τον επικήδειο!!

«Όσοι το χάλκεον χέρι
Βαρύ του φόβου αισθάνονται,Ζυγόν δουλείας ας έχωσι.

Θέλει αρετήν και τόλμην Η ελευθερία.»Α.Κάλβος

Με Τολμη άνευ φόβου,

Κων/νος Μουρούτης

«Ηλίθιε νεοέλληνα, ψηφίζεις!»

Έχω κάνει μόνο μια προσευχή στο Θεό: «Θεέ μου, κάνε τους εχθρούς μου γελοίους». Και ο Θεός με εισάκουσε.
Στο κείμενο που ακολουθεί ενας εξαίρετος επιστημων ,καταθέτει τη ψυχή του για ολους αυτους τους «ελληνες» που μονο το ονομα φερουν αλλααρνούνται τη Δυναμη αυτης της υποστάσεως και το ηθος που οφειλει να μας διεπει..Το να παριστάνεις τον σπουδαίο στον εαυτό σου είναι τόσο σημαντικό όσο γελοίο είναι να παριστάνεις τον σπουδαίο στους άλλους.Μεγάλοι στοχαστές μπορούν να είναι μόνο εκείνοι που δεν υποφέρουν από την αίσθηση του γελοίου.
Διαβάστε το με προσοχή & παρρησία και…τα συμπερασματα δικά σας..για να μη ξεχνούμε ..
Κων/νος Μουρούτης

«Οι σκεπτόμενοι πολίτες σε βλέπουν να σέρνεσαι από πολιτικό σε πολιτικό για να σου διορίσει το παιδί. Πάρε το βδελυρό σου σαρκίο από μπροστά μου. Θέλω να πω δυο αυθόρμητα λόγια.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες της μεταπολίτευσης οι σκεπτόμενοι πολίτες γίνονται μάρτυρες ενός τραγέλαφου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι πολιτικές επιλογές που διαχειρίζονται την κυβέρνηση έχουν συρρικνωθεί σε απίστευτο βαθμό και ο τρόπος λειτουργίας της δημοκρατίας κάθε άλλο παρά δημοκρατία θυμίζει. Η μορφή του πολιτεύματος είναι ανόητο να ισχυριζόμαστε ότι είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όπως μαθαίνουν τα σχολιαρόπαιδα από τα Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν πρόσωπο σύμβολο ομολογείται από παντού εκ των πραγμάτων ότι είναι οδυνηρό κατάλοιπο αριστοκρατικών καθεστώτων αφού ο χαρακτήρας του είναι καθαρά «συμβολικός». Ο κοινοβουλευτισμός είναι ένα κακόγουστο αστείο καθώς η κομματική πειθαρχία ισοπεδώνει οποιαδήποτε ελευθερία έκφρασης γνώμης, και αυτό γίνεται περισσότερο ανάγλυφο στο πλαίσιο κυβερνήσεων αυτοδυναμίας. Από πότε αλήθεια θεωρούμε ότι η κυβερνητική παράταξη πρέπει να είναι μία και ότι η γραμμή της πρέπει να περάσει πάση θυσία; Το αντίθετο θα ήταν πλήγμα της δημοκρατίας; Πόσα κράτη του ΟΗΕ έχουν κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και πόσα κυβερνήσεις συνεργασίας; Αν το ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι ανήκουμε σε μια ισχνή μειοψηφία. Και ο όρος δημοκρατία, μόνο κατ’επίφασιν στέκει καθώς ο δήμος δεν κρατεί πλέον. Ο Θουκυδίδης από τον Επιτάφιο του Περικλή μας είχε πει ότι «ονομάζεται Δημοκρατία επειδή η εξουσία δεν βρίσκεται στα χέρια των λίγων, αλλά των πολλών». Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι οι πολλοί «εκφράζουν την εξουσία τους» με μια ημερήσια διαδικασία κάθε 4 χρόνια. Ο Θουκυδίδης ποτέ δεν φανταζόταν ότι η δημοκρατία θα ταυτιζόταν με τον αντιπροσωπευτισμό και την έμμεση μορφή της.
Πού καταλήγουμε αλήθεια; Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής καταλήγουμε να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με το 42-43% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Προβληματίζεται κανείς για το ότι η αποχή μαζί με τα άκυρα κατά κανόνα ξεπερνά το 35% στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις; Ποιος κυβερνά αυτοδύναμα δηλαδή; Εκείνος ο οποίος ψηφίζεται από το 40% του 65%!! Δηλαδή από το 26%!! Με απλά λόγια, μας κυβερνά αυτοδύναμος όποιος κατορθώσει και συγκεντρώσει ψήφους του 1/4 των νεοελλήνων. Και τα υπόλοιπα 3/4; Και το
υπόλοιπο 75%; Μπορεί όποιος δεν ψηφίζει να υπονομεύει τη δημοκρατία αλλά αυτό είναι μόνο δικό του πρόβλημα; Σε μια οργανωμένη κοινωνία όταν κάποιος αδιαφορεί για την διοίκησή της, η κοινωνία δεν πρέπει να προβληματίζεται περί αυτού; Δεν πρέπει να τον λαμβάνει υπόψη; Αν η αποχή φτάσει το 60% θα συνεχίζουμε ατάραχοι να διενεργούμε εκλογές με αυτό το σύστημα σα να μην συμβαίνει τίποτα; Μα εκτός από αυτούς που απέχουν, υπάρχουν και τα υπόλοιπα κόμματα της λεγόμενης «αντιπολίτευσης». Σε ποια κιτάπια το έχετε δει γραμμένο ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της χώρας; Σε ποια κιτάπια το έχετε δει γραμμένο ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση «πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της απερίσπαστη»; Τι είναι η πολιτική, εργολαβία; Αν είναι έτσι να καταθέσω κι εγώ την προσφορά μου να γίνει τζερτζελές. Και ας δεχτούμε ότι η μειοψηφία πρέπει να είναι αυτοδύναμη. Πώς εκλέγεται; Μα φυσικά με διαβατήριο το ρουσφέτι και το μαύρο χρήμα. Όλοι το ξέρουν ότι οι περισσότεροι πολιτικοί εξουσίας στα γραφεία τους έχουν λογισμικό πελατολογίου όπου τακτοποιούν στο δημόσιο τους ψηφοφόρους τους. Σαν ένα μαγαζάκι δηλαδή. Και ομολογείται ανοιχτά, και αποκαλύπτεται συνεχώς, και δημοσιοποιείται καθημερινά. Και κανείς δεν στενάζει! Γιατί; Μα γιατί απλά μας έχει γίνει συνήθεια και ο κακομοίρης ο απαίδευτος ψηφοφόρος έχει διαπαιδαγωγηθεί να θεωρεί την πολιτική ένα παζάρι που θα του κάνει την «καθημερινότητα» ευκολότερη. Και όλοι εκεί στοχεύουν, στην «καθημερινότητα». Λες και κανείς τους δεν ξέρει ιστορία, λες και κανείς τους δεν έχει παραδειγματιστεί από την προτίμηση του λαού στους αντιβενιζελικούς με τα ίδια κίνητρα κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Λες και κανείς δεν ξέρει ότι άμα ξεπουλάς σε ανίκανους τη δημόσια διοίκηση με αντάλλαγμα μερικά ψίχουλα, η εθνική καταστροφή και η κοινωνική διάλυση είναι προ των πυλών. Τότε υποσχέθηκαν καλύτερη καθημερινότητα, επιστροφή του στρατού από το μέτωπο του Σαγγάριου και τόσα άλλα καλά. Ψηφίστηκαν, αλλά συνέχισαν τον πόλεμο με ανίκανους στρατηγούς και ανίκανη πολιτική ηγεσία. Έχασαν την εύνοια των Ευρωπαίων και ο Κεμάλ με τους νεότουρκους βρήκαν ευκαιρία να καταλύσουν την Ελλάδα. Ναι την Ελλάδα ολόκληρη, γιατί στην Μικρά Ασία αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός σε μεγαλύτερο και ποιοτικότερο βαθμό από καταβολής ευρωπαϊκών πληθυσμών. Και αργότερα, όταν ο λαός αποφάσισε ότι θα ήταν βολικότερο να αρχίσει να διορίζεται στο δημόσιο κατά στρατιές ολόκληρες παρά να εργάζεται πραγματικά και ταυτόχρονα να τσιμεντώνει το μεγαθήριο της Αθήνας, δεν τον πολυένοιαξε όταν υπογραφόταν η συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου που αναγνώριζε στην Τουρκία το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στην Κύπρο μονομερώς για την διατήρηση της τάξεως. Αλήθεια, ποιος το ξέρει αυτό; Ποιος ξέρει ότι η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο μέσα σε καθεστώς διεθνούς δικαίου από την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλη; Πού το έχετε ακούσει αυτό να λέγεται, να συζητιέται; ΠΟΥΘΕΝΑ! Για κοιτάξτε το τρίτο άρθρο της συνθήκης, στη δεύτερη παράγραφο: «Εν ώ μέτρω μία κοινή ή συμπεφωνημένη δράσις δεν θα καθίστατο δυνατή, εκάστη των τριών εγγυωμένων Δυνάμεων επιφυλλάσει εις εαυτήν το δικαίωμα όπως ενεργήση προς τον αποκλειστικόν σκοπόν της αποκαταστάσεως της τάξεως των πραγμάτων, της καθιερουμένης δια της παρούσης Συνθήκης.»
(http://www.ekloges.com.cy/nqcontent.cfm?tt=article&a_id=854).
Ακόμα να πειστείτε ότι όταν κοιτάμε το ρουσφέτι, το βόλεμα και την καθημερινότητα, στο τέλος τα χάνουμε όλα; Αργότερα γιατί ο νεοέλληνας ανέχτηκε την ύπαρξη ενός εφήβου για βασιλιά που παρενέβαινε ενεργά στα πολιτικά πράγματα της χώρας; Ποιος γνωρίζει την αιτία της χούντας των Συνταγματαρχών; Ποιος γνωρίζει ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτήθηκε επειδή δεν μπορούσε να διορίσει τους υπουργούς που ήθελε και παρενέβαινε στο έργο του ο έφηβος αμούστακος βασιλιάς; Η συνέπεια αυτού του τραγέλαφου, αυτής της αδιανόητης τρέλλας ήταν η πολιτική αστάθεια και η εύκολη έλευση του επταετούς γύψου. Ακόμα και τότε όμως, πόσοι προτίμησαν να αντισταθούν και πόσοι συνέχισαν απρόσκοπτα να ωφελούνται από το σύστημα;

Αλλά να μου πείτε, μην σκέφτόματε τα παλιά, τι σημασία έχουν, τι μας νοιάζει η πολιτική ιστορία, κοιτάμε μπροστά! Ναι! Τέτοια γελοία και γλοιώδη επιχειρήματα ακούει καθημερινά κάποιος στα μέσα ενημέρωσης από
δημοσιογράφους και κατ’επίφαση πολιτικούς. Μα γιατί; Γιατί απλούστατα αν μάθει ιστορία ο λαός δεν θα κάνει τα ίδια λάθη. Με το να τον κρατάμε αλυσοδεμένο όμως στο ρουσφέτι, τη μίζα, το λάδωμα, τα ναρκωτικά και τα σκυλάδικα έχουμε λύσει το πρόβλημά μας ως ηγέτες. Σαν μερικούς «πολιτικούς» των αφρικανικών κρατών που αποκτούν αμύθητες περιουσίες με αντάλλαγμα στην Δύση να κρατάνε τον λαό τους απαίδευτο και αμόρφωτο. Ποιος θα ήθελε έναν Αιθίοπα να του πάρει τη δουλειά άλλωστε! Ντροπή. Άστον εκεί να χαίρεται με τα μπιχλιμπίδια της Unicef και την καλή θέληση της Βαρδινογιάννη και του Bill Gates. Λες και κανείς δεν ξέρει ότι σε έναν κάτοικο της ερήμου δεν δίνεις παγάκια, αλλά ψυγείο. Και λοιπόν; Ποια είναι η πρόταση; Η πρόταση είναι σαφής: Ακόμα και έτσι, ακόμα και με το άθλιο και ύπουλο αντιπροσωπευτικό έμμεσο σύστημα μπορεί κάτι να γίνει. Θα μπορούσαν οι ικανότεροι από τα κόμματα εξουσίας να αποσπαστούν με σημαία μια αμεσότερη μορφή δημοκρατίας, μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από την πολιτική, την ποινικοποίηση του ρουσφετιού, την απόλυση των άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων, την δημιουργία και υποστήριξη βαριάς βιομηχανίας, το χτίσιμο από την αρχή των μουχλιασμένων και δύσοσμων πανεπιστημίων. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή κατά την οποία το πολιτικό σκηνικό άλλαζε με μια τσουγκράνα στους δρόμους. Υπάρχου αποτελεσματικότεροι τρόποι, αρκεί στα επόμενα χρόνια κάποιοι ικανοί πολιτικοί επιτέλους να τολμήσουν και να κάνουν τα αυτονόητα. Στη νέα αυτή πολιτική σκηνή, όποιος πολιτικός έχει κάνει έστω και ένα ρουσφέτι δεν έχει θέση. Όποιος πολιτικός πάει να εκλεγεί με σημαία την καθημερινότητα, δεν έχει θέση. Όποιος πολιτικός δεν έχει γνωρίσει ο ίδιος την αγορά εργασίας και την δημόσια εκπαίδευση δεν έχει θέση.
Για να διασκεδάσετε, όσοι σκεπτόμενοι άνθρωποι βρίσκεστε απέναντι από τούτες τις αράδες, ανοίχτε τα ψηφοδέλτια και δείτε τι πράγμα παρελαύνει. Οι μισοί είναι δημοσιογράφοι και showmen και οι άλλοι μισοί δικηγόροι. Και όλα αυτά τα θεωρούμε αυτονόητα! Ένας δημοσιογράφους, επειδή εκ της δουλειάς του υποχρεώνεται η μούρη του να φαίνεται στο γυαλί, πρέπει αναγκαστικά να περάσει και από την εκπαίδευση του μουτζαχεντίν κομματόσκυλου. Αυτό έχει πέραση σε έναν απαίδευτο λαό. Ακόμα και μια γαϊδουροκεφαλή να έδειχναν στην τηλεόραση, αν περιελαμβάνετο στα ψηφοδέλτια ενός μεγάλου κόμματος, δεν αμφιβάλλω ότι θα υπήρχαν αρκετοί που να την ψήφιζαν. Σα να διαλέγουμε φανταχτερό μπλουζάκι, σα να παρακολουθούμε οπαδικά έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Η μακροπρόθεσμη προοπτική για να γλιτώσει κανείς από αυτό το απέραντο χάλι είναι η κατάργηση μιας και δια παντός οποιουδήποτε τύπου καπήλευσης της πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει κατάργηση του όρου της αυτοδυναμίας και του κοινοβουλευτισμού. Στην εποχή όπου εκατομμύρια τηλεθεατές ψηφίζουν ποιος θα αποχωρήσει από το Big Brother, δεν είναι διόλου δύσκολο με τη συνδρομή της τεχνολογίας και με διάφορα κίνητρα να εκφράζει ο λαός τη γνώμη του κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα. Και η γνώμη του θα παίζει λειτουργικό ρόλο σε μια αμεσότερη μορφή δημοκρατίας, όπου πολιτική θα σημαίνει το κοινό καλό και όχι η σαπίλα του προσωπικού βολέματος.

Όσοι από εσάς έχετε διέλθει γραφείο βουλευτή για να διοριστείτε, όσοι έχετε ψηφίσει κάποιον πολιτικό με κριτήριο την υπόσχεσή του να αυξήσει τον μισθό του ανειδίκευτου 10 ευρώ πιο πάνω από τον άλλο, ειλικρινά δεν με ενδιαφέρετε. Όσοι έχετε υπόσχεση από κάποιον υπουργό ότι θα κονομήσετε ένα καλό φιλετάκι γης στην Πεντέλη σαν αντάλλαγμα των εκατοντάδων ψηφοφόρων που συστήσατε, δεν με ενδιαφέρετε. Αν αλλάξετε μυαλά θα το κάνετε για τον εαυτό σας. Τότε μόνο θα απευθυνθώ σε εσάς. Τώρα δεν αξίζει τον κόπο. Όταν το εκπαιδευτικό σύστημα δεν σας έχει διαπεράσει καμία αξία, όταν δεν γνωρίζετε τι σημαίνει αξιοκρατία και ότι πολλές φορές η προσωπική ευημερία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κοινωνική ευημερία, δεν θα πιάσουν τόπο τα λόγια μου. Θα στηρίζομαι μόνο στο πέρασμα του χρόνου και την ταυτόχρονη απομάκρυνσή σας από τα κοινά λόγω ηλικίας ή έλλειψης ενδιαφέροντος.
Στους νέους ομιλώ, σε εκείνους που σκέπτονται καθαρά. Στους νέους κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης. Μην ψηφίσετε με βάση τον χαρτοπόλεμο, τους ηλίθιους δημοσιογράφους και τους ανίκανους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι στον ιδιωτικό τομέα το πολύ πολύ να ήτανε παιδιά της σφαλιάρας σε κάποιο μανάβικο. Αρνηθείτε την αυτοδυναμία οποιουδήποτε κόμματος. Στηρίξτε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα ή κόμματα μικρότερης ισχύος που έρχονται πιο κοντά στην ιδεολογία της κοινωνικής συνοχής και της προοδευτικής αξιοποίησης μιας χώρας. Δεν θα σας πω εγώ τι. Το ζήτημα είναι να τελειώνουμε μια και καλή από το παραμύθι της αυτοδυναμίας και να δημιουργηθούν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί από ικανά στελέχη αυτή τη φορά. Πολιτικοί σχηματισμοί που θα μιλάνε πολιτικά, έξω από την show biz και την ξετσιπωσιά του ρουσφετιού. Και να είστε σίγουροι, δεν είναι αοριστολογία αυτό. Αν συμβεί, θα το βροντοφωνάξω και θα σας καλέσω σε συμμετοχή. Να δούμε όλοι μαζί μια Ελλάδα που δεν θα νοιάζεται να πάει σκυλάδικο με πιστωτική, αλλά μια Ελλάδα που ενδιαφέρεται για την τεχνογνωσία, την αξιοκρατία και την πολιτική διαπαιδαγώγηση των νέων γενεών. Μέχρι τότε εγώ θα εργάζομαι εδώ, ενόσω οι περισσότεροι νεοέλληνες τρέφονται από τις σάρκες μου και από τις σάρκες όσων εργάζονται, όσων σκέπτονται ελεύθερα. Κάποτε θα σωθεί η τροφή τους, η φύση έχει ασφαλιστικές δικλείδες. Ας διασκεδάζουν με την κατάντια τους όσο είναι καιρός. »
Παναγιώτης Πέρρος ΜΔΕ Ηθικής φιλοσοφίας Παν/μιου Αθηνών
08/2007

«Η καλύτερη υγεία των ανθρώπων δεν σχετίζεται με τα εμβόλια!»

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δηλώνει:
«Η καλύτερη υγεία των ανθρώπων δεν σχετίζεται με τα εμβόλια!»

Σε επίσημη δήλωση τους οι Αμερικανοί Παιδίατροι το 2000
(Pediatrics,Dec.2000-VOl 106,No.6) είχαν καταγράψει πως
η αύξηση του προσδόκιμου ζωης των παιδιων δεν σχετιζεται με την εισοδο των εμβολίων αλλά μάλλον με:
1) Με τη μείωση του γενικής θνησιμότητας κατα 74% και ,
2) την αύξηση με ραγδαίο τρόπο του προσδόκιμου της ζωής κατα 56%.
Στις στατιστικες τους αναλύσεις κατέδειξαν πως τα αίτια της καλύτερης υγειας οφειλόνται στη γενικότερη μειωση της μητρικής και βρεφικής θνητότητας & θνησιμοτητας καθως επισης και στη μετακίνηση απο τις λοιμωδεις νόσους στις εκφυλιστικες & νοσους φθορας.
Στη σελίδα 10 απο 13 στο πόνημα που εχουν εξεδωσει,περιγράφεται πως ο εμβολιασμος δεν ευθύνεται για την εντυπωσιακή μειωση θνητοτητας στο πρώτο μισό του αιώνα.!!
Στα 2 γραφικά που αναρτώνται στη συνέχεια( δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη μελέτη),καταδεικνύεται οτι :
1) Τα πλειστα απο τα εμβολια δεν εχουν ποτέ δοκιμαστει με placebo.
2) Το Σύνδρομο Αιφνιδιου Θανάτου(SIDS) έχει συμβεί αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου DTaP(Διφθερίτιδας,Τετάνου & Κοκκύτη-Sanofi pasteur 315,PEDIACEL).

Χωρίς να παίρνουμε θέση…καλο θα είνια καποιος να μελετά ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ πρωτου προβει σε στη μία ή άλλη πράξ ή απραξία αναφορικά με το μειζον τούτο θέμα της υγείας των παιδιών μας και της ιδικής μας επίσης.

Με εκτίμηση,

Κων/νος Μουρούτης

«Ανοσοκύτταρα ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ βοηθούν τη καρδιά να χτυπά!»

Στις μέρες που ζούμε, ΟΛΟΙ γινομάστε «ειδικοί» και πιστευμε οτι τα γνωρίζουμε όλα και έχουμε και το θράσος να ασκούμε κατα-κρίση και κατα-δίκη( πριν ακόμη αυτή γίνει ποτέ..), με την υπερφίαλη ευκολία μιας οθονης και ενος υπολογιστού..απο τη καρέκλα..χωρις ιδρώτα..χωρίς αναγκη γαι αληθινή αρωγή στις απαιτησεις της ζωής..έχοντας μένος και μίσος γαι τον ίδιο τον ανθρωπο..μισάνθρωποι,ψυχωσικοί Μακιαββελιστές με προσωπικές και κοινωνικές ανεπάρκειες,υπερπροβεβλημένες και προμετατεθιμένες στον «άλλο απέναντι» και οχι στον δικο τους εαυτο ο οποίος ,ειναι και η πηγη του προβλήματος..

Η δημοσίευση στο περιοδικό Science, αναφέρει πως οι επιστημόνες ανακαλύψαν( δεν υπάρχει κάτι που να έχει ο άνθρωπος «ανακαλύψει» στο φυσικό γίγνεσθαι..απλά το αντιλαμβανεται και συνειδητοποιει..), το ρόλο των μακροφάγων ανοσοκυτταρων στη λειτουργικότητα του καρδιακού παλμού και ηλεκτρικών εξωθήσεων αυτής( καρδιάς).Η μέχρι τωρα «γνωστή» και «αποδεδειγμένη» λειτουργία του ανοσιακού μας συστήματος( δηλ. η Αναγνωριση του εαυτού μας σε σχέση με το ξένο-αυτο το καταστρέφω..το δικό μου το προστατεύω..), έρχεται να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ με πιο υπέροχο τρόπο διότι διαφαινεται το ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ το ανοσιακό μας συστήμα ,υποστηρίζει το καρδειαγγειακό με αυτό το θαυμαστό τρόπο και μορφή!Μεγαλείο!

«Είναι γεγονός, ότι, όταν μία είδηση συμπίπτει με τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία κάποιου ατόμου, τότε δεν χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις
Η σημερινή εποχή, η «εποχή της πληροφορίας» όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, αναφέρεται στη δυνατότητα των ανθρώπων να ανταλλάσσουν και να μεταφέρουν πληροφορίες ελεύθερα, ενώ παράλληλα έχουν άμεση πρόσβαση σε γνώσεις που στο παρελθόν ήταν δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να εντοπιστούν.

Η εφεύρεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στις αρχές του 21ου αιώνα, φαίνεται να αλλάζει ριζικά το τοπίο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η «εποχή της πληροφορίας» έχει μετεξελιχθεί σε «εποχή της προσοχής».

Το διαδίκτυο επομένως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί στα πιο δημοφιλή μέσα για την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση, την αυτοπροβολή και φυσικά… την ενημέρωση δισεκατομμυρίων πολιτών ανά τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τους New York Times, εξαιτίας των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα μέσα, οι χρήστες αναπαράγουν πολύ εύκολα και γρήγορα μία είδηση ή μία πληροφορία ο ένας από τον άλλον, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να προσθέτουν ή να αφαιρούν κάτι, με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτό που προκύπτει να είναι κάτι τελείως απρόσμενο και αλλοιωμένο, αντικαθιστώντας μέχρι και το πραγματικό γεγονός.

Με δεδομένο ότι ένας χρήστης (άτομο, υπηρεσία, οργανισμός κτλ) μπορεί να δημιουργήσει πολλές ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι η αναπαραγωγή και η διάδοση πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο εντυπωσιακές και προκλητικές είναι, δεν είναι καθόλου δύσκολο μία ψευδής είδηση να τύχει μεγάλης διάδοσης και κυρίως, επειδή, προβάλλεται ως τεκμηριωμένη και όχι ως μυθοπλαστική να γίνει τελικά πιστευτή.

Στην ουσία, όμως, ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εύπιστοι σε μία ψευδή είδηση ή πληροφορία είναι διαφορετικός.

Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, βρίσκεται πίσω από τα ίδια τα πιστεύω-αντιλήψεις-ιδεολογίες που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος. Είναι γεγονός, ότι, όταν μία είδηση συμπίπτει με τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία κάποιου ατόμου, τότε δε χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις. Την πιστεύει.

Στην πραγματικότητα, είναι η επιθυμία του χρήστη να είναι αληθινή η είδηση. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να ερευνήσουν περισσότερο την εγκυρότητά της γιατί πολύ απλά «τους κάνει».

Στην ουσία, τα άτομα επιλέγουν τη δική τους αλήθεια!»( Πρώτο Θέμα)

Θα ήταν δόκιμο λοιπόν για τους «ειδικούς»( που ουτε διαπιστευτήρια ενέχουν μα ούτε και την ισχνή επί-γνώση καποιου επιστημονικού επιπέδου..) να ησυχάζουν,βρισκόμενοι σε διαρκή μαθητεία,χωρις να πανικοβαλουν τον απλό και αδαή κόσμο( ο οποίος έχει προσωπική ευθύνη παρολαυτα..) με λιβελους και ψευτο καταρίψεις για θέματα υγείας που ,ουτε νοιαζονται προσωπικά μα ουτε και ιδέα έχουν..και οχι να επιδεικνύονται ως «αυθεντειες» επι παντός επιστητού και δη της ανοσιολογιας!
Εφοσον υφισταται σήμερα Ανοσο-νευροπλαστικότητα,πολλές μορφές «καθοδήγησης» του ανοσιακού συστηματος μας το οποίο ,ειναι ενα ΣΥΜΠΑΝ μέσα στο σύμπαν,ΙΣΩΣ να μην επιφερουν το αποτελεσμα που προσδοκουμε να εχουν ( βλέπε εμβολιασμός..και οχι μονο).

Αυτούς τους «ειδκούς» ..τους έχουμε πολλάκις και ποικιλοτρόπως προσκαλέσει.. να σταθουν ΑΝΟΙΧΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΑ ενώπιον κοινού, μαζι μας και να τους δειξουμε ολους τους λιβελους,καταφανή ΨΕΜΜΑΤΑ ,ημιθανείς πληροφορίες που διατυμπανίζουν τοσο για εμάς αλλά και γαι όλα όσα προβαλουν ως καταφανή πραγματικότητα…μα ποτέ δεν ήρθαν,έρχονται ή προκειται να έρθουν…Γιατί άραγε;! Γνωρίζουν πως να κινουν τους κρατικούς μηχανισμους ,να υποσκαπτουν ως καλά τρωκτικά, το έδαφος στο οποιο στεκονται εκείνοι που αγωνιζονται με αξιοπρεπεια και ηθος γαι το κοινο καλό..να βαζουν τεραστιους,ηχηρους και πηχαιους τίτλους γεματους με καθε είδος λήθη,ψέμματος και λασπολογειας με απωτερο σκοπό τη διαπομπευση του μηνυτή με προσδοκούμενο στόχο το μήνυμα που απευθυνεται στον κόσμο ,στον απλό και αγωνιζόμενο συνάνθρωπο μας..ετσι ώστε να μενει ποδηγετημένος & παγιδευμενος στον εσωτερικό του, αυτοκαταστροφικό ωχαδερφισμό και ιδιοτελεια..Όμοιος ομοιώ όμως..αεί πελάζει..

Δε πειραζει..μας κανουν καλη διαφημιση και προωθουν χωρις να το νοουν το Εργο που Ο Θεος μας εχει χαρίσει να μοιραστουμε με καθε ψυχη επι της γης..δεν έχουν τη φαεινή ιδέα πως..ακόμη και τα δεσμά μιας φυλακής..δεν μπορουν να ΠΑΨΟΥΝ την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ομορφία αυτής..να «δεσμευσουν -φιμώσουν» την Ομολογία της Αγάπης και της ΚΑλοσύνης..έννοιες που νοητικά στερούνται a priori στη δική τους ζωή..οπότε..
ΤΙ να δωσουν στη Κοινωνία παρεκτός το περίσεμα της ψυχής τους ..και αυτο ειναι όξος,χολή και μένος..Καλως πράττουν …δείχνουν τη καταγωγή τους και προμηνύουν το τελος τους..Υπάρχει οδος που φαινεται ορθη στους οφθαλμους του ανθρωπου μα το τελος αυτης ειναι ο ολεθρος..

Η πανεμορφη αυτη έρευνα λοιόν ,σας δείχνει οτι τόσο το ανοσιακο αλλά και το καρδειαγγειακο σας σ΄συτημα ειναι σε στενοτατη σχεση αλληλεπιδρασης προς ωφελος και προταση ζωης γαι εσας!Μη φοαβστε τιποτε και κανενανς..Εκεινος εχει ΗΔΗ προνοησει τα κρατιστα γαι εσας και εμενα..
Για αυτο το λογο εμεις πρεσβευουμε αυτο που ειναι ΕΝΤΟΣ της καρδιας μας..

Εκ του περισευματος της καρδίας λαλεί λοιπον το στόμα..
Να ειστε ολοι σας καλά..φιλοι & εχθροι..
Εμεις συνεχιζουμε «ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ» ακαθεκτοι ..εως τον Ερχομο του Κυριου..
Με εκτιμηση,

Κων/νος Μουρούτης

«Η Ψυχολογία δεν ΑΛΛΑΖΕΙ την Οντολογία!»

«Η Ψυχολογία δεν ΑΛΛΑΖΕΙ την Οντολογία!»

Η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία δηλώνει προς τους αρμοδιούς πολiτικούς και οχι μόνο:

Όχι στην αλλαγή φύλου από τα 15!
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αλλαγής φύλου από τα 15 έτη εκφράζει με επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος.
«Η δυνατότητα αλλαγής φύλου στην εφηβική ηλικία θα επιβαρύνει την ψυχική κατάσταση όσων αναζητούν και διαμορφώνουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα σ’ αυτή την περίοδο της ζωής τους.
Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεση μας για την επέκταση δυνατότητας αλλαγής φύλλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση» σημειώνει μεταξύ άλλων η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία.

Υπάρχουν οχι μόνο αυτοί..οι Αμερικανοί παιδίατροι
-The American College of Pediatricians-
πάνε ενα βήμα περαιτέρω και δηλώνουν πως οι «διαταραχές ταυτοτητας φύλου ή δυσφορία ταυτοποίησης» δε μπορούν με τίποτε να καθορίσουν τον καθορισμό της προσωπικότητας ενος ατόμου και δη ενος εφήβου!

(The American College of Pediatricians urges educators and legislators to reject all policies that condition children to accept as normal a life of chemical and surgical impersonation of the opposite sex. Facts — not ideology — determine reality.
human sexuality is an objective, biological, binary trait, XY and XX are genetic marks of health, not genetic markers of disorders»).
Οι ειδικοί μιλούν και μάλλον ισως να γνωριζουν καλυτερα απο ολους εμας που άνευ περγαμηνών και τίτλων » εκφράζουμε υποκειμενικές αντιληψεις που μπορεί να οδηγούν το κόσμο στο «βόρβορο»!

Τέλος, θα πρέπει να αγκαλιάσουμε αφενός εκείνους ( τους λίγους) που μπορει να έχουν,νιώθουν ή λόγω έλλειψης αγάπης, πιστευουν οτι βρίσκονται σε ενα άλλο «σωμα» και , να δείξουνε το Μεγαλειο της Αληθινής Αγαπης όπως αυτή εκδηλώνεται στη δική μας ζωή!
Αφετέρου, οφειλουμε να δούμε οτο ΑΝ..ο ανωρπος είναι το Δημιουργήμα ενος Σχεδιαστή ,τοτε η Πλαση έκανε μονο ανδρα και γυναικα..η γενετική και επιγενετική επιστημη το καθιερωνει τουτο και ασχετά με το αν υφιστανται «μεταλλαξεις» αυτές μπορουν να αντιστραφούν..
Ο Δημιουργος επλασε τελειως διαφορετικους τον ανδρα απο τη γυναίκα..σε χρωμοσοματικό, φυσιολογικό,λειτουργικό ,αναπαραγωγικό σύστημα,στην μυοσκελετική και δομική υπόσταση τους είναι διαφοροποιημένα.Οπότε, δεν γίνεται ενας εκ φυσεως ανδρας ή γυναικα να «αλλάξει» δομη και υπόσταση σε απολυτη ΑΡΜΟΝΙΑ με τη Φύση!
Η «ψυχολογία δεν αλλάζει πώποτε την Οντολογία..

Η Οδός για Ελευθερία και Χαρά..μπορούν ΟΛΟΙ να εισελθουν σε αυτη την οδο οταν ΕΚΖΗΤΟΥΝ την Αγάπη με Αλήθεια ή αλλιώς..η Αλήθεια της Αγάπης Ελευθερωνει απο τα δεσμα πασης φυσεως,..σωστά;!
Οι επιθυμίες,ορέξεις, αντιληψεις ,ιδέες και υποκειμενικές εκφάνσεις δεν μπορουν να τεθουν ως πυξίδα αναζητησης και αποφασης της Αληθειας..Οφειλουμε να αναζητησουμε την Αλήθεια σε Νομοτελειακές, Οικουμενικές,Παναθρωπινες Αρχες και Αξίες που, χωρις τον εκφυλισμό & εκμαυλισμό της φυσεως μας,να διεπονται απο το μεγαλειο τηης Αρετής και Ανωτερότητας..

«Παιδός δ’ ευμόρφου φρουρείν νεοτήσιον ώρην· πολλοί γαρ λυσσώσι προς άρσενα μείξιν έρωτος…»Ήθελα να δώσω φως και συγκίνηση σε όσους είναι σαν και εμένα καμωμένοι…»
Κωνσταντίνος Καβάφης,

Ευχομαστε τα κράτιστα..

Κων/νος Μουρούτης

«Περί Δικαίου τε και αδικίας»..

«Δίκαια δράσας, συμμάχους έξεις θεούς.»

Fiat iustitia, et pereat mundus…μτφρ: ας επικρατήσει η δικαιοσύνη, κι ας χαθεί ο κόσμος..

Και αληθινά ο κόσμος ..»χάνεται»..απο τι άραγε;»Αδικεί πολλάκις ο μη ποιών τι, ου μόνον ο ποιών τι.» η χείρίστη των αμαρτιών είναι οχι να πράττεις το «λαθος» αλλά να ΜΗ κάνεις αυτο που γνωρίζεις «ανθρωπάκο» ποιο είναι το ενάρετο και ηθικο,δικαιο,και νόμιμο συνάμα..
Ο αγαπών την αδικίαν μισεί την εαυτού ψυχήν…μας λεγεται στο παλιό ,καλό Βιβλίο..γι αυτο ..Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην, ότι αυτοί χορτασθήσονται…
Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του…και πόσο μα πόσο συμφεροντόλογοι είμαστε !Αν και ..Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη,σήμερα αυτο εχει εξανεμιστεί.Στη μεταμοντέρνα εποχή μας ,όλοι ποθούμε το «δίκαιο» εξαρτώμενο απο την ερμηνεία που εμείς δίδουμε στον όρο τουτο..
Δίκαιο είναι για τους μετανάστες και πρόσφυγες να εκζητούν..δίκαιο και για τους αυτοχθονες να βλέπουν τη κατάφορη αδίκία..Iniuria non excusat iniuriam…
Δίκαιο είναι για το πλούσιο να συνθλίβει το πτωχό μα άλλο τόσο δίκαιο γίνεται για το πτωχό να ξεφορτωθεί το αφεντικό του ..»Όστις καταθλίβει τον πτωχόν διά να αυξήση τα πλούτη αυτού, και όστις δίδει εις τον πλούσιον, θέλει ελθεί βεβαίως εις ένδειαν.»
Δίκαιο είναι για συστηματικό κράτος να φορολογεί με «νόμους-‘ανομους»και να ζητεί συνεχώς απο το πολίτη «γη & ύδωρ» εως τελευταίας ρανίδος αίματος..δίκαιο είναι για τον απλό άνθρωπο να διαφεύγει απο τη μένεγγη που του θέτουν στο λαιμό..Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη.Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;Κάθε κέρδος του ενός προς τον άλλον…είναι μια αδικία σε κάποιον.Δικαιοσύνη χωρίς εξουσία είναι ανίσχυρη. Εξουσία χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία…και οπως ο Ρηγας είχε δηλώσει:
«Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης.»
Δίκαιο είναι για τους ομοφυλόφιλους να «απαιτούν» τα δικαιωμάτα απο την άνιση και χαμερπή τους κακομεταχείριση,ρατσισμό και μοχθηρία που ,υπέστησαν σε ολους τους καιρους απο εκεινους που έδειχναν προσωπο και δη εκεινου του «θεου» τους ..με μορφη ευλαβειας αλλα χωρις δυναμη εντος τους..Δίκαιο είναι και για τους νοημονες και πιστευοντες στην Απολυτη ,Αντικειμενική Αλήθεια που έδράζει απο την έγκριτη επιστημονική κατάδειξη αλλά πιοτερο απο τη Βαση του Λογου Του οτι,η νομικοί ‘θεσμοι» ,βιοηθικά μοντέλα και υποκειμενικές εκφάνσεις δεν μπορουν ουτε πρέπει να αντικαταστησουν ποτέ το μοιρογνωμόνιο της αδιαφιλονίκητης απόδειξης, για παρουσια 2 και μόνο δύο φύλογενετικών προβολών και οχι πιοτερων ..ακόμη και όταν το «τρίτο -ουδέτερο-μη ανιχνέυσιμο » φύλλο προσπαθεί να έρθει στην επιφανεια του κόσμου σερνόμενο απο τα βαθη της κολάσης..
Δίκαιο θεωρεί ο εγκληματίας να εξολοθρευσει τους παντες απο το δωματιο ενος ξενοδοχειου..Δίκαιο βλεπει και «ανθρωπακος» της διπλανης πόρτας να τον στειλει στο διαβολο αυτον και..οποιον κρατά τη δική του ζωη στα χέρια του..
Δίκαιο έχει ο καθε οργανισμος υγειας να παλευει στον μαζικό εμβολιασμό των ανθρωπων προς αποφυγή μεταδοτικών νοσηματων..μα άλλο τόσο Δίκαιο κατέχει οποιος κανοντας έρευνα διαπιστωσει οτι το matrix που πανε να στησουν δεν εχει πόδια και θεμέλια..

Πόσα δικαιολογημένα αδικείται το Δίκαιο;!!!

Το να περιμένεις λοιπόν ανθρωπάκο να σου φερθεί ο κόσμος δίκαια επειδή είσαι καλός άνθρωπος, είναι σαν να περιμένεις να μη σου επιτεθεί ο ταύρος επειδή είσαι χορτοφάγος!!
Το Σωστό λοιπόν είναι σωστό, ακόμα κι αν όλοι είναι εναντίον του, και το Άδικο είναι άδικο, ακόμα κι αν όλοι είναι υπέρ του..

Όταν όμως η αδικία γίνεται νόμος, τότε η Αντίσταση γίνεται καθήκον!Καθηκον που οι πιοτεροι ούτε μπορούν γιατί δε θέλουν να επιτελεσουν εξαιτιας της δειλίας και υψοφοβίας τους..δε ποθουν να γινουν αετοί..μενουν εκει..στο σκοτος των σκουληκιών..
«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία…»

Ακου λοιπόν..και ακου καλά…

Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα…εκεί που δε το περιμενεις..εκεί ..που τρεχεις για να ξεφυγεις απο την ευθυνη σου..εκει που ξημεροβραδιαζεις στη δουλεια σου γιατι δεν εχεις καμμία δουλεια πουθενα αλλού..Εκει.στις συνταγες και γαστριμαργιες σου για να βαλεις προβατα στο μαντρι..και οχι να αποκαλυψεις τη δικη σου ομορφιά..ομορφια που στερεισαι εντελως..και με ομορφα εδεσματα ελκυεις εκεινους που κανουν το στομαχι «θεο» τους..ετσι κανεις γινομενη και τους αλλους ειδωλολατρες σαν εσενα..
Δεν είναι δυνατό να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους…
Δε γινεται οταν «χριστιανοί» που συγκαταλεγονται στο «πιστο-υπόλοιπο»
(αληθεια ποση έπαρση και αλαζονεια μαζεμενη.),δεν στεκονται αντίπερα στα υποχειρια της δικης τους θρησκευτικής εξουσιας και να τους φανερωσουν τις ανομιες τους στην καταφορη Αδικια που πραττουν σε οσους τουλαχιστον ..εχουν Θαρρος και οχι θρασσος να λαλησουν την Αληθεια με Αγαπη ..μη λογιζομενοι το κοστος ..οποιο και να είναι αυτο..
«Mε δίκασαν ερήμην και με καταδίκασαν εις θάνατον ερήμην. Tους είπα ότι μπορούν να με εκτελέσουν ερήμην…αλλά..Μάλλον εσείς φοβάστε περισσότερο να καταδικάσετε ενωπιον μου απ’ ό,τι φοβάμαι εγώ να καταδικαστώ.»

«Δεν ελπίζω τίποτα…( απο όσα εσεις ελπίζετε )… Δεν φοβάμαι τίποτα…( απο κείνα που ολοι σας φοβαστε να ξεστομισετε και να ζησετε..).. Είμαι λέφτερος…

Σωτηρία πραγματική θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους «σωτήρες»· αυτή ‘ναι η Ανώτατη Λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;

Με σεβασμό ,

Κων/νος Μουρούτης

«Βραβείο Νομπέλ στη Φυσιολογία Ιατρικής:Κιρκαδιανοί Ρυθμοί»

Για μια ακόμη φορά το φετινό βραβείο στη φυσιολογία ιατρικής δοθηκε σε επιστημόνες μη ιατρούς( τι κανουν άραγε οι ιατροί στην ΄»ερευνα» τους;!).
Η φετινή απονομη Νομπέλ θα γίνει σε 3 Αμερικανούς επιστημόνες(Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young) για την επισταμένη έρευνα τους στους μοριακους μηχανισμους ρυθμισης του «βιολογικού μας ρολογιού».

Ηδη ειναι γνωστό οτι οι εσωτερικοί μας ρυθμοι καθοριζονται απο νομοτελειες ρυθμισης του χωροχρονου γονιδιακά και επιγενετικά επισης.Η κίνηση και περιστροφή της γης( αυτο ειναι ενα ακομη επιχειρημα στις σκεψεις μερικών για..»επιπεδη γη»..) καθοριζει κατ πολυ τους εσωτερικους ,κιρκαδιανους μας ρυθμους(circa=περιπου-diem=ημερα λατ.),
Προσβολή,δυσλειτουργια αυτων των ρυθμων επιφερει δραματικά αποτελεσματα και εμφανσιη ασθενειων οπως καταθλιψη,διπολικη διαταραχη,γενικευμενη διαταραχη αγχους .Ο καταλογος των ασθενειων ομως προελαυνει καθοριστικά σε εκφυλιστικές καταστασεις οπως αυτη της προωρης γηρανης,καρκινου ,καρδιαγγειακων,διαβητη,παχυσαρκιας και αυτοανοσων.
Ιδιαιτερα τα γονιδια Period και οι μεταλαξεις τους διαδραματιζουν επιτελικο ρολο και σκοπο στα ανω παρατιθεμενα.
Εδω και 12 χρονια ,περιφερομενοι ανα την Επικρατεια και στο εξωτερικό ,δυκνειουμε και μεταδιδουμε ανοιχτα και δημοσία με ομιλιες ή αλλιώς( βιβλιο «Διεξοδος απο τη Καταθλιψη » και «Μοριακή Θεο-βιολογια της Αναπαυσης»),το ΜΕΙΖΟΝΑ ρολο της Αναπαυσης σε ημερησιο και εβδομαδιαιο ρυθμο ,την Αναγκαιοτητα για σωστή και ισσοροπημενη ησυχία νου και σωματος και την χρεια της πνευματικής γαληνης ως απαραιτητη προυποθεση γαι οικοδομηση σωστης υγειας και ευεξιας.
Είμαστε περηφανοι και ευγνωμονες γαι τους εξαιρετους επιστημονες που καταλαβαν και κατεγραψαν( επιτελους!!) τον καθοριστικό ρολο της αναπαυσης για τη ζωη μας..
Οπως όμως Εκεινος ειχε πει πριν απο πολύ -πολυ καιρο ..

«Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς..Ίδετε γαρ ότι πράος ειμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστι».

Με εκτίμηση,

Κων/νος Μουρουτης

«Το ΕΣΥ ..Νοσεί!!»

«Φταίνε τα τραγούδια του, φταίει κι ο Λυράρης, μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης.»

«Η εμφάνιση νέων ιδεών σε έναν τόπο που οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου ιδέες αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ή με συνωμοτική σιωπή ή με επιθετική και άστοχη ειρωνεία. Δείγμα η πρώτη πονηριάς και η δεύτερη ημιμάθειας.» (Οδυσσέας Ελύτης).

Η παροχή φροντίδας υγείας και αυτή καθ’ εαυτή η υγεία των πολιτών, σε αυτό το σύστημα της Νεοφιλελεύθερης Οικονομικής Ιδεολογίας, κακοπαθαίνει, ασφυκτιά, εξευτελίζεται, και, όσο δεν αλλάζει η αντίληψη των πραγμάτων, όλες οι προσπάθειες μας για μεταρρυθμίσεις στην υγεία θα είναι των «συφοριασμένων σαν των Τρώων» του Καβάφη.

Η τρέχουσα αντίληψη για την υγεία έχει εξισώσει την ιατρική περίθαλψη με την υγεία. Μια εξίσωση δομικά εσφαλμένη, αλλά συμφέρουσα στη νέα ιδεολογία, του μεταπρατισμού και των οικονομικών συμφερόντων.
Με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις οι υπηρεσίες υγείας, με την έννοια της περίθαλψης, επηρεάζουν μόνο το 10% των δεικτών που αναφέρονται στην υγεία. Το υπόλοιπο 90% ευρίσκεται εκτός του ελέγχου των γιατρών.

Οι υπέρογκες δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας, αποδεδειγμένα πλέον δεν συνεπάγονται βελτίωση της υγείας των πολιτών. Η αμερικανική συμπολιτεία, δαπανώντας τεράστια ποσά για υπηρεσίες υγείας, ευρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των προηγμένων χωρών στους δείκτες υγείας.

Παρά τις διαπιστώσεις αυτές η πολιτική υγείας βασίζεται στην δημιουργία περισσοτέρων νοσοκομείων, στην άκριτη τεχνολογική υποδομή, σε παραγωγή γιατρών οι οποίοι ανεκπαίδευτοι και τεχνολογικά προσανατολισμένοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον άρρωστο ως συνολική σωματο-ψυχο-πνευματική προσωπικότητα, δηλαδή ως Άνθρωπο.

Αναλώνονται σε επιστημονικοφανείς ενέργειες παραγγελίας των τελευταίων διαγνωστικών εξετάσεων, έτσι επειδή υπάρχουν, χωρίς να ξέρουν, πότε χρειάζονται και πώς να τις αξιολογήσουν όταν λαμβάνουν τα αποτελέσματα των, διότι η παραγγελία των δεν είναι αποτέλεσμα κριτικής σκέψης του γιατρού, αλλά προϊόν διανοητικής τεμπελιάς και αμηχανίας και αμυντικής ιατρικής, για το ενδεχόμενο του εισαγγελέα, όταν δεν είναι ύποπτη οικονομικής συναλλαγής.

Και πώς να λειτουργήσει με κριτική σκέψη ο γιατρός. όταν δεν την διδάσκεται ούτε στην προπτυχιακή του, ούτε στην μεταπτυχιακή του εκπαίδευση;

Η αποστεωμένη εκπαίδευση, προπτυχιακή (Ιατρική Σχολή) και μεταπτυχιακή (εκπαίδευση στο νοσοκομείο για τη λήψη ειδικότητας, όπου ο πτυχιούχος της Ιατρικής θα γίνει γιατρός), τελείται, με ανάρροια ή μηρυκασμό μασημένων γνώσεων και εκπομπή τους σε παθητικούς δέκτες, υπό μορφή μαθημάτων, διαλέξεων, συμποσίων, συνεδρίων.

Αυτού του είδους η εκπαίδευση, δεν χρειάζεται κόπο και μόχθο, είναι συναισθηματικά αδιάφορη και διανοητικά εύκολη έως οκνηρή και αναποτελεσματική. Η παρουσία των περισσοτέρων καθηγητών και εκπαιδευτών, ουσιαστικά, εξαντλείται στην από έδρας διδασκαλία, με μαθήματα, τα οποία επαναλαμβάνονται ομοιοτύπως, θα μπορούσαν να αποστέλλονται και με τηλεομοιοτυπία, ελληνιστί fax, στους φοιτητές, κάθε χρόνο.

Το ερώτημα δεν είναι αν έχουμε και καλούς γιατρούς. Το ζήτημα είναι γιατί περισσότεροι γιατροί δεν είναι καλοί.

Προφανώς, διότι η εκπαίδευση αυτή δεν προάγει τη κριτική σκέψη, αλλά την ψιττάκωση (την ασθένεια της παπαγαλίας). Δεν παράγει «ιητρούς πολλών αντάξιους άλλων», με κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά για τον άρρωστο άνθρωπο, αλλά μέτριους επαγγελματίες, με μέτριες ιατρικές γνώσεις, που το όνειρό τους είναι να πλουτίσουν, (κατ’ εικόνα και ομοίωση των «καθηγητών» τους), έστω και με το φακελάκι..

Η ιατρική, σήμερα, δεν είναι προληπτική και ολιστική. Αυτό δεν συμφέρει. Κατέστη εμβαλωματική τέχνη, και τεχνική, αποκατάστασης-αντικατάστασης φθαρμένων οργάνων, με μια μηχανική απρόσωπη απάνθρωπη, εν πολλοίς, διαδικασία.

Τα σύγχρονα νοσήματα , παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές, καρκίνος, στεφανιαία νόσος που μαστίζουν την ανθρωπότητα, σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής,τον οποίο διαφημίζει και επιβάλλει η νέα Οικονομική Ιδεολογία. Δεν είναι νοσήματα φθοράς, με την έννοια του γήρατος του οργανισμού, αλλά ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, της ανθρώπινης φύσης και φθοράς του φυσικού περιβάλλοντος.
Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗ ΝΟΣΟ, αλλά και την εκμεταλλεύεται κερδοσκοπικά και κερδοφόρα ως βιομηχανία ιατρική και άλλη. Δείτε τις διαφημίσεις των θρεπτικά αχρήστων τροφών και παχυντικών από τη μια, αλλά και τις διαφημίσεις των κέντρων αδυνατίσματος ή ιατρικών μεθόδων θεραπείας της παχυσαρκίας (φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, δακτύλιος που μικραίνει το στομάχι, εκτομή εντέρου και πάει λέγοντας).

Και γιατί, τάχα δεν αντιστρέφονται οι προτεραιότητες, ώστε να ασκείται το ; ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝΉ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ, του Ιπποκράτη;

Μα γιατί έτσι το σύστημα κατανάλωση-κέρδος θα κατέρρεε. Και αυτό μπορεί να συμφέρει τους πολλούς, αλλά δεν συμφέρει το κατεστημένο, δηλαδή του λίγους με την πολλή δύναμη.

Είναι φανερό ότι μέσα σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο ευρίσκονται και οι γιατροί και η υγεία και η φροντίδα υγείας.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΟ. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία, αλλά και την κρατούσα ιδεολογία, που καθορίζει την κοινωνία και διαμορφώνεται από τις πολιτικές δυνάμεις,.
Ο γιατρός έχει καταντήσει στις μέρες μας υποχείριο της τεχνολογίας, μηχανή επιδιόρθωσης ανθρωπίνων οργάνων και απανθρωποποίησης του ανθρώπου.

Η κοινωνία καθίσταται πιο ολοκληρωμένη, πιο ειρηνική και πνευματικά υγιέστερη όταν ο πολίτης συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνον ο ίδιος αλλά και όλοι οι συμπολίτες του, μπορούν να έχουν πρόσβαση, στην αρρώστια τους, στην καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα που η κοινωνία μπορεί να παράσχει.
Το ΕΣΥ, έχει, αναμφισβήτητα, και παρά τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα, συντελέσει στην δημιουργία αισθήματος μεγαλύτερης ασφάλειας στους ανθρώπους του χαμηλού κυρίως εισοδήματος, που πλήττονται από το άγχος και τις συνέπειες της αρρώστιας, καταργώντας, έστω και σε νομική βάση, ως το μόνο κριτήριο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας το οικονομικό κριτήριο. Την δυνατότητα πληρωμής.
Τα επιτεύγματα του ΕΣΥ δεν είναι δυνατόν να αμαυρωθούν, ούτε από την ανερμάτιστη και δόλια κριτική οργανωμένων συμφερόντων, που θίγονται από το ΕΣΥ, ούτε από τον κυνισμό και την πλεονεξία ορισμένων, αρκετών δυστυχώς, επίορκων κοιλιόδουλων ιατρών.

Ο άρρωστος ή οι συγγενείς του απαιτούν διενέργεια αξονικής η μαγνητικής τομογραφίας και άλλων ακριβών εξετάσεων, ανεξάρτητα από το εάν την χρειάζεται ο άρρωστος, σύμφωνα με τα ιατρικά κριτήρια.
Ο γιατρός παραγγέλλει ανάλογες εξετάσεις, για να αποφύγει τριβές και καταλογισμό ευθυνών, από μια ομάδα πολιτών-καταναλωτών υγείας, οι οποίοι έχουν χάσει, και όχι αδικαιολόγητα, εν πολλοίς, την εμπιστοσύνη τους προς το σύστημα υγείας και τους γιατρούς του.

Η σύγχρονη ιατρική φαίνεται να έχει ξεστρατίσει. Τεχνολογικός τεινεσμός αντί ανθρωπιά και επιστημονική επάρκεια.

Η σύγχρονη υψηλής τεχνολογίας ιατρική καλπάζει. Και όλοι, γιατροί, άρρωστοι, πολιτεία και κοινωνία τρέχουν, ξέπνοοι ξοπίσω της, εκστασιασμένοι από τα θαύματά της.

Γονιδιακή μηχανική, για την διάγνωση και θεραπεία γενετικά προσδιορισμένων νοσημάτων.
Παράταση της ζωής, με μηχανικά και φαρμακευτικά μέσα, που πολλές φορές είναι συνώνυμη με την παράταση της αγωνίας του θανάτου.

Δεν μένει καιρός, σε αυτόν το αγώνα δρόμου που μας οδηγεί η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, να αναλογισθούμε:

Τι θέλουμε; Πούβρισκόμαστε; Πού πάμε;

Δεν μένει καιρός να αναλογισθούμε τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν, ούτε τις συνέπειες που μπορεί να έχει η άκριτη εφαρμογή της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην κλινική πράξη, αλλά και στους αρρώστους και στην ανθρώπινη υπόστασή μας.

Τα ερχόμενα είναι, πλέον, ορατά, για όσους θέλουν να τα δουν και δεν εθελοτυφλούν. Οι αξίες της καλής ανθρώπινης κλινικής ιατρικής έχουν σχεδόν χαθεί, στην προσπάθειά μας να εκμεταλλευθούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της σύγχρονης «θαυματουργής» και πανάκριβής ιατρικής τεχνολογίας.
Καθώς η φροντίδα υγείας, ολοένα και περισσότερο, θα πωλείται και θα αγοράζετε στην ελεύθερη αγορά (προφανώς και αναγκαστικά με τους κανόνες που διέπουν την αγορά), ο ηθικός, παιδευτικός και κοινωνικός ιστός, η ακεραιότητα των προστατευτικών αρχών και αξιών της προσφοράς, που προσδιόριζε την κλινική ιατρική, κινδυνεύει, κυριολεκτικά, να κομματιαστεί σε κουρέλια.

Στα μεγάλα σύγχρονα νοσοκομεία, ο άρρωστος άνθρωπος συχνά καθίσταται «περίπτωση» και «αριθμός κρεβατιού και θαλάμου: η περίπτωση, στο 3ο κρεβάτι στο θάλαμο 614», χάνοντας ακόμη και την προσωπική του ταυτότητα..

Πολλοί γιατροί, από νοητική τεμπελιά, από ανασφάλεια και λόγω πλημμελούς εκπαιδεύσεως, προσκαλούν τους ειδικούς, τον έναν μετά τον άλλον, για να εκφέρουν τη γνώμη τους για το κομμάτι του αρρώστου που τους ενδιαφέρει. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ειδικοί είναι κακοί γιατροί. Σημαίνει, απλώς, πως η σύγχρονη κλινική ιατρική διαμερισματοποιήθηκε, πράγμα που δεν είναι προς όφελος του αρρώστου μα και του κλινικού γιατρού.

Κατ’ αυτήν την έννοια, η σύγχρονη ιατρική και οι «μοντέρνοι» γιατροί, φαίνεται να «βλέπουν» και να αντιμετωπίζουν τον άρρωστο άνθρωπο ως «ξενιστή» ενός ή περισσοτέρων χαλασμένων οργάνων και να παραβλέπουν τον άρρωστο ως πάσχοντα συνάνθρωπο, ως συνολική, σωματική-ψυχική-νοητική και κοινωνική οντότητα.

Η σύγχρονη ιατρική έχει ξεστρατίσει στον αναγωγισμό, όπου ο άρρωστος ανάγεται σε έναν αριθμό δυσλειτουργούντων οργάνων και κακοσυμπεριφερομένων μορίων ή γονιδίων.

Η αύξηση των υπερηλίκων, που αποτελεί φαινόμενο και επίτευγμα των συγχρόνων μεταβιομηχανικών κοινωνιών, θέτει τις σύγχρονες κοινωνίες ενώπιον των ευθυνών τους απέναντι στην μοναξιά, την περιθωριοποίηση των υπερηλίκων και την «ρατσιστική» αντιμετώπισή τους, ως προς την παροχή σε αυτούς ωφελημάτων της ιατρικής τεχνολογίας και θεραπείας. Άγγλοι γιατροί καταγγέλλονται ότι δεν χορηγούν το ένα ή το άλλο είδος θεραπείας σε υπερηλίκους αρρώστους, με μόνο κριτήριο την ηλικία τους.

Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, έχει τεθεί το θέμα της επίδρασης του τρόπου ζωής στην υγεία, από τον Ιπποκράτη:

«ό τι τε έστιν άνθρωπος προς τα εσθιόμενα και τα πινόμενα και ό τι προς τα άλλα επιτηδεύματα, και ό τι αφ’ εκάστου εκάστω συμβήσεται: τι είναι ο άνθρωπος στη σχέση του με ό,τι τρώει και πίνει, στη σχέση του με όλες γενικά τις συνήθειες του, και τι επίδραση ασκεί το κάθε τι στο κάθε συγκεκριμένο άτομο».

Αυτήν την Ιπποκρατική θέση επιβεβαιώνουν οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες, που φέρνουν στο φως ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι οι συχνότερες χρόνιες παθήσεις, που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο (καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, πολλές μορφές καρκίνου) εκπηγάζουν από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, το οποίο έχει δημιουργήσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Αυτές οι παθήσεις, σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Όμως η σύγχρονη ιατρική παραμένει χημειοθεραπευτική και έχει καταστεί, επιπλέον, και εκτεχνικευμένη. Είναι ευκολότερο και πιο προσοδοφόρο να συνταγογραφείς, παρά να συζητάς και πείθεις τον ασθενή σου.

Η ποιότητα των γιατρών που παράγει αυτό το σύστημα είναι προβληματική. «Οι γιατροί μπορούν να βλάψουν την υγεία σας». Τα ακριβοπληρωμένα θαύματα της μοντέρνας ιατρικής δεν έχουν και πολύ μεγάλη επίδραση στο προσδόκιμο επιβιώσεως ή στην επίπτωση των ασθενειών. Μήπως θα έπρεπε τα δισεκατομμύρια που σπαταλιούνται στην υψηλής τεχνολογίας ιατρική να δαπανηθούν για την υγεία;

Οι δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία είναι σχεδόν απεριόριστες. Και θέτουν, ως εκ τούτου, τα ερωτήματα:

Επειδή μπορούμε να κάνουμε ο,τιδήποτε, πρέπει και να το κάνουμε;
Ποιο είναι το όριο των δυνατοτήτων της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας;
Και πού αρχίζει το «δέον» της ηθικής ιατρικής συνείδησης;

«ου δώσω δε ουδέ φάρμακον ουδενί αιτηθείς θανάσιμον (Και να μου το ζητήσουν φάρμακο θανατηφόρο σε κανέναν δεν θα δώσω» (Ιπποκράτους, Όρκος).

Η δυνατότητα αντικατάστασης «άρρωστων» ή «κακών» γονιδίων με φυσιολογικά και «καλά» γονίδια υπάρχει. Στη σύλληψή της είναι απλή και με τη θαυματουργή νέα τεχνολογία εφικτή. Κάτι ανάλογο με το «findandreplace: βρες και αντικατάστησε», στον υπολογιστή.

Εν τούτοις, η ειδυλλιακή εικόνα της γονιδιακής μηχανικής, έχει και τη σκοτεινή της πλευρά. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα, τρέχοντας, πριν, ακόμη, μάθει να περπατάει, δεν έχει ερευνήσει τις κοινωνικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και άλλες επιπτώσεις των εφαρμογών της.

Η γνώση, ότι μια γυναίκα είκοσι ετών κινδυνεύει, να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στα πενήντα της, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει, εφ’ όσον δεν μπορούμε, ακόμη, να εγγυηθούμε αποτροπή του γεγονότος, είναι, να καταστήσει έναν άνθρωπο, υγιή μέχρι τώρα και στο άμεσο μέλλον, άρρωστο, πριν ακόμη αρρωστήσει (εάν αρρωστήσει).

Παράγουμε γνώση που δεν έχουμε σκεφθεί πως θα την χειρισθούμε.

Η αποκρυπτογράφηση και ο χειρισμός του ανθρωπίνου γονιδιώματος θεωρείται, από ορισμένους, ως το «τελικό εργαλείο για την κατανόηση του ανθρώπου σε μοριακό επίπεδο.

«Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι η μοίρα μας ήταν στα άστρα. Τώρα ξέρουμε πως η μοίρα μας είναι στα γονίδιά μας»,
ισχυρίζεται ο JamesWatson, ο οποίος μαζί με τον Francis Crick, περιέγραψε τη δομή (τη διπλή έλικα) του DNA.

‘Έτσι, εκπεσούσα από τον αστερισμό του Ιπποκράτη, η σύγχρονη, τεχνολογικά επικυριαρχούμενη, ιατρική φαίνεται να ακολουθεί, «μοιραία και άβουλη αντάμα», το «θαύμα» της γονιδιακή μηχανικής.
Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, είμαστε αυτό που είμαστε λόγω των γονιδίων μας. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Προς τι, λοιπόν, να προσπαθούμε; Το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, σε τεχνολογικό επίπεδο, για τη «βελτίωση του ανθρώπου, σύμφωνα με την άποψη αυτήν, είναι να αλλάξουμε τα γονίδιά μας.

Μπορούμε να αυξήσουμε το IQ (διανοητικό πηλίκον ή δείκτης ευφυΐας) μας, παράγοντας ευφυείς υπερανθρώπους, ίσως απανθρώπους. Μπορούμε να κατασκευάσουμε πιθηκανθρώπους υπανθρώπους, με τη γονιδιακή μηχανική, οι οποίοι θα μας υπηρετούν.

Θα μπορέσουμε, ίσως, να αντικαταστήσουμε το γονίδιο της γήρανσης, πουλώντας την ψυχή μας στον διάβολο, για μια φαουστική, φασιστική, αιώνια νεότητα.

Όμως, μπορεί ο άνθρωπος να αποδεχθεί μια τόσο απλοϊκή αντίληψη για τον εαυτόν του και τον προορισμό του επί της γης; Η γονιδιακή μας σύσταση δεν καθορίζει αποκλειστικά την ανθρώπινη υπόστασή μας. Η πληροφορία που μεταφέρουν τα γονίδιά μας, από γενιά σε γενιά, ολοκληρώνεται με την πληροφορία που μεταφέρει η ανθρώπινη παράδοσή μας στις μελλοντικές γενιές.

Είμαστε ό,τι είμαστε με την κληρονομιά των γονιδίων μας, αλλά, κυρίως, με την κληρονομιά του περιβάλλοντος στο οποίο ανατραφήκαμε, με τις παραδόσεις του και τις αξίες του, και το οποίο έχουμε κληρονομήσει από τους προπάτορές μας, με τον λόγο και με τα έργα. Ο κάθε άνθρωπος, ως εξ αυτού του λόγου, είναι μοναδικός.

Ο κίνδυνος να αναγεννηθεί η ευγονική θεωρία του βιολογικού ντετερμινισμού: Τα γονίδιά μας μάς προκαθορίζουν, είναι για ορισμένους υπαρκτός. Η κακή ή δόλια χρήση της γενετικής πληροφορίας μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις.

Στη συνέχεια ήρθαν οι ευγονικοί κανιβαλισμοί του τρίτου Ράιχ. Και αργότερα ο στιγματισμός και η κοινωνική περιθωριοποίηση των Αφροαμερικανών σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ (1970), όταν διαπιστώθηκε η γονιδιακή εξάρτηση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Μη έχοντας σκεφτεί, πώς θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την πληροφορία, η τελική κατάληξη ήταν: ο κοινωνικός στιγματισμός, οι διακρίσεις στην εργασία και την ασφάλιση, εξ αιτίας μιας νόσου η οποία ήταν γνωστή και πριν από την ανακάλυψη της γονιδιακής της εξάρτησης.

Μόνο η ανθρωπιά μπορεί να καταξιώσει τη γονιδιακή ιατρική και έρευνα και όχι ο αχαλίνωτος εγωισμός ερευνητών επιστημόνων, που θέλουν να «παίξουν τον Θεό», ξεχνώντας πως, όταν το τζίνι βγει από το μπουκάλι, η ευγονική του τρίτου Ράιχ θα προβάλλει,ξανά, το απεχθές, απάνθρωπο πρόσωπό της.
Παράλληλα, το κόστος της σύγχρονης ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας έχει καταστεί δυσβάστακτο, πλέον, και για τα πλουσιότερα κράτη (δεν είναι ελληνικό μόνον το φαινόμενο) και η λήψη μέτρων για τη μείωσή του, αναγκαία μεν, δημιουργεί και σημαντικά ηθικά διλήμματα.

Ήδη, διάφορες κυβερνήσεις, υπαγορεύουν στους γιατρούς λήψη αποφάσεων, βάσει οικονομικών κριτηρίων. Άγγλοι γιατροί καταγγέλλονται ότι δεν χειρουργούν αρρώστους με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι αρνούνται να διακόψουν το κάπνισμα.
Από την άλλη μεριά, οι άρρωστοι διεκδικούν και δικαίως, την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα, ανεξαρτήτως κόστους.

Η διάσταση μεταξύ του ατομικού συμφέροντος και του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου είναι εμφανής.

Η εισβολή των αρχών του εμπορίου στην ιατρική έχει δημιουργήσει ένα «τερατώδες υβρίδιο» και έχει προκαλέσει, στην προβληματιζόμενη ιατρική κοινότητα και στην κοινωνία, την αίσθηση ότι κάτι εμφανώς εσφαλμένο συμβαίνει στην ιατρική.

Με την ταχεία και μαζική εισβολή της αγοράς στην ιατρική είναι φανερό, πλέον, ότι ο ηθικός κώδικας των προστατευτικών αρχών της ιατρικής ευρίσκεται εν κινδύνω.

Οι δύο μείζονες κώδικες ηθικής μιας κοινωνίας, ο προστατευτικός της ιατρικής και ο εμπορικός της αγοράς, είναι μεταξύ των ασύμβατοι. Οι αρχές που διέπουν έναν έκαστο εξ αυτών, συνθέτουν συμπαγές σύνολο, με την δική του ακεραιότητα.

Οποιαδήποτε ρωγμή στην ακεραιότητα εκάστου κώδικα, ή ανάμειξη των δύο κωδίκων, μπορεί να οδηγήσει στην αυτόματη μετατροπή των προτερημάτων σε ελαττώματα: Στην λεγόμενη «μη αναστρέψιμη διαφθορά του συστήματος υγείας» ή σε εμφάνιση «τερατωδών υβριδίων». Ήδη, παρόμοια «τερατώδη υβρίδια» εμφανίζονται σε όλη την έκταση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ: Εμπορευματοποίηση της υγείας, βιομηχανικές αρχές οργάνωσης, επιθετικές επιχειρηματικές πρακτικές αποτελούν πλέον καθημερινή ρουτίνα.

Για τους οικονομολόγους της υγείας, ένας άνθρωπος μειώνει το κόστος των υπηρεσιών υγείας όταν είναι νεκρός! Όντως, αυτοί οι οικονομολόγοι γνωρίζουν την τιμή όλων των πραγμάτων, αλλά την αξία ουδενός.

Όλες οι αποδοτικά λειτουργούσες κοινωνίες έχουν ανάγκη και των δύο ηθικών κωδίκων. Και των αρχών του εμπορίου και των προστατευτικών αρχών της ιατρικής. Το ζήτημα είναι, να βρεθεί τρόπος συμβιώσεως των δύο. Και αυτό μπορεί να γίνει, κατ’ αρχήν, με τη διατήρηση αλώβητης της ταυτότητας και της ακεραιότητας εκάστου κώδικα ηθικής.

Οι γιατροί ορθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν την επαγγελματική και κλινική τους ελευθερία και αυτονομία, και αισθάνονται ότι αυτές κινδυνεύουν, όταν η πολιτεία έρχεται να ελέγξει την ορθολογικότητα της κλινικής πράξης.

Το συμφέρον του αρρώστου δεν αποτελεί άλλοθι, για την ασυδοσία που παρατηρείται, σήμερα, στην κατάχρηση φαρμάκων και εξετάσεων, και δεν μπορεί να ερμηνεύεται, ως «ελευθέρας» προς τους γιατρούς, να αδιαφορούν για το κόστος που εμπεριέχει η λήψη κλινικών αποφάσεων.
Η πολιτεία, έχει την υποχρέωση να χαλιναγωγήσει και να εκλογικεύσει το, αλματωδώς, αυξανόμενο κόστος υπηρεσιών υγείας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, αποκλεισμούς, ποσοστώσεις και στατιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, η φροντίδα της υγείας καθίσταται θέμα πολιτικής. Δεν επαρκούν πλέον τα προγράμματα, οι σχεδιαστές και οι σχεδιασμοί, χωρίς να δηλώνεται, καθαρά και με σαφήνεια, η πολιτική θέση και οι στόχοι της για το ζήτημα.

Ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης, που θεωρείται μείζονος σημασίας, στην άσκηση πολιτικής, θα πρέπει να κατανοηθεί ως επιβοηθητικός για την επίτευξη των κοινωνικών και ατομικών στόχων, και όχι αυτοσκοπός.

Ουσιαστικός στόχος της πολιτικής σε κάθε, πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία, είναι η ευημερία των πολιτών της.

Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε άλλο. Όλα τα παραπάνω αναφερθέντα είναι ήδη μαζί μας. Ποιος, λοιπόν, θα λάβει τις αποφάσεις; Αποφάσεις αντιμετώπισης των ηθικών ιατρικών διλημμάτων που θέτει η ευθανασία, η γενετική και η γονιδιακή μηχανική, ο περιορισμός του αυξημένου κόστους φροντίδας υγείας, που φέρνει αντιμέτωπα το ατομικό συμφέρον και το συμφέρον του συνόλου;

Αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θέτει η αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού; Αποφάσεις για τη δυνατότητα παροχής ακριβής υψηλής τεχνολογίας ιατρικής φροντίδας στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι μόνο ανάλογα με το πορτοφόλι του;

Το ιατρικό σώμα δεν δικαιούται και δεν μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις, όταν η υπάρχουσα επιστημονική γνώση και το υπάρχον ηθικό πλαίσιο είναι ανεπαρκή. Ούτε το συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον άρρωστό, που ορίζει ότι ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ενεργεί αποκλειστικά και μόνον προς όφελος του αρρώστου του, το επιτρέπει. Επομένως ποιος θα αποφασίσει;

Οι δυνάμεις της αγοράς ή οι κυβερνητικές επιτροπές; Και με ποια κριτήρια;

Όσο ανήθικο είναι να στερείς από κάποιον αναγκαία θεραπεία ή αναγκαίες εξετάσεις, (οικονομική πολιτική περιορισμού του κόστους), εξ ίσου ανήθικο είναι να διενεργείς μη αναγκαίες εξετάσεις και να χορηγείς μη αναγκαίες θεραπείες ή ακριβές εξετάσεις και θεραπείες, όταν υπάρχουν φθηνότερες και εξ ίσου αποδοτικές (ιατρογενής αύξηση του κόστους).

Η διαπίστωση αυτή, δείχνει τα μέτρα που είναι αναγκαία και για τη διασφάλιση της σχέσης γιατρού-αρρώστου, και για την λήψη από την πολιτεία των αναγκαίων αποφάσεων χαλιναγώγησης της σπατάλης και την αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων:

Η λήψη αποφάσεων, για περιοριστική πολιτική, είναι αναγκαίο να γίνεται σε κεντρικό (Κυβερνητικό επίπεδο). Ο γιατρός δεν δικαιούται και δεν υποχρεούται να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, adhoc, στο κρεβάτι του αρρώστου.

Εάν δεν δοθεί πρωταρχική σημασία σε αυτά, τότε θα «ειν’ οι προσπάθειές μας, των συφοριασμένων, σαν των Τρώων…» (Κ. Καβάφης).

Είναι επιτακτική ανάγκη πολιτεία, γιατροί, δικαιοσύνη, εκκλησία, και πολίτες, με δημόσια συζήτηση και ουσιαστική αντιπαράθεση, τα προβλήματα δεν είναι μονοσήμαντα, να προσεγγίσουμε τη νέα πραγματικότητα με ανθρωπιά και ευαισθησία. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης και τα κριτήρια σαφώς καθορισμένα.

Στις κοινωνίες, όπου η φροντίδα υγείας των πολιτών αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και θεωρείται κοινωνικό αγαθό, και στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη για την αξιοποίηση και χειρισμό της επιστημονικής γνώσης και της καλπάζουσας ιατρικής τεχνολογίας, τα ανακύπτοντα ηθικά διλήμματα μπορεί να αντιμετωπισθούν με ευαισθησία, ανθρωπιά και κοινή συναίνεση. Και την παραδοχή από όλους, γιατρούς, κυρίως από τους γιατρούς, και κοινωνία, ότι πολλές φορές η ιατρική αδυνατεί να θεραπεύσει. Ο γιατρός όμως πάντοτε μπορεί να ανακουφίσει και να δώσει ελπίδα. Κι αυτό δεν κοστίζει τίποτα. Αξίζει όμως πολλά.

«Και πρώτον μεν διοριεύμαι ο νομίζω ιητρικήν είναι• το δη πάμπαν απαλλάσσειν των νοσεόντων τους καμάτους και των νοσημάτων τας σφοδρότητας αμβλύνει…: και πρώτα ορίζω τι πιστεύω ότι είναι ιατρική. Να απαλλάσσει τους αρρώστους από τους πόνους και να αμβλύνει την σφοδρότητα της αρρώστιας.» Ορίζει ο Ιπποκράτης (Ιπποκράτους, Περί Τέχνης).

Οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να προσδιορίζεται η φροντίδα της υγείας τους από την οικονομική παράμετρο. Και η σχέση τους με τον γιατρό από το ιατρικό φακελάκι. Ο Ζεύς κεραύνωσε τον Ασκληπιό διότι δέχθηκε αμοιβή για χορήγηση θεραπείας.

Κινδυνεύουν πολλοί γιατροί, σήμερα, από τον κεραυνό του Διός? Ναι! Και έχει καθυστερήσει!

«Η εμφάνιση νέων ιδεών σε έναν τόπο που οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου ιδέες αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ή με συνωμοτική σιωπή ή με επιθετική και άστοχη ειρωνεία. Δείγμα η πρώτη πονηριάς και η δεύτερη ημιμάθειας.» (Οδυσσέας Ελύτης).
Στη χώρα μας φαίνεται να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά για κάποιον (ανεξήγητο;) λόγο, δεν το κάνουμε!

Με εκτιμηση,

Κων/νος Μουρουτης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017, 13:19
Ελευθέριος Ανευλαβής

http://www.zougla.gr/apopseis/article/to-esi-nosi

 

«ΠΡΟΤΙΜΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ..ΠΕΘΑΝΩ!!! Το γράμμα ενος παρολίγου ..»μοιχού»

«Θεέ μου ,σκοτωσε μα καλύτερα παρά να απατήσω τη γυναίκα μου»..ήταν στα πρώτα έτη του έγγαμου ,συζυγικού μας βίου,οι νοερές ,καθημερινές μου προσευχές..
«Όσοι αγαπούν, ούτε απατούν, ούτε απαιτούν, ούτε επαιτούν.» ειχε γραψει οΧαντζής,και πόσο απομακρο αλλά συνάμα ομορφο ακουγεται!Συζυγική πίστη είναι η τέχνη να διαπράττεις μοιχεία με τη σκέψη,αλλιώς νοούμενο.Αποτελει ομως την εσχατη μορφη προδοσίας αναμεσα στην ενωση 2 ανθρωπων..Οι πονηριές και οι προδοσίες οφείλονται αποκλειστικά σε έλλειψη ικανότητας, σε τίποτε αλλο.

Υποφέρει κανείς μόνο από το κακό της προδοσίας που του κάνουν αυτοί που αγαπάει. Το κακό που προέρχεται από έναν εχθρό δεν μετράει.Ξέρεις τι είναι αγάπη; Θα σου πω. Αγάπη είναι οτιδήποτε μπορείς ακόμα να προδώσεις.Και ποιος δε το εχει κανει σε καποια στιγμη της ζωης του;!Ποιός;!

Γίνεται κουβέντα για ανθρώπους που προδίνουν την πατρίδα τους, τους φίλους τους, την αγαπημένη τους. Πρέπει καταρχήν να υπάρχει μια ηθική δέσμευση. Το μόνο που μπορεί να προδώσει ένας άνθρωπος είναι η συνείδησή του,μονο αυτό..

Οι πλειστοι εξυμών φοβούνται( ενεκεν των συνεπειων αυτης..) και δεν προβαινουν σε καποια μορφη απιστίας,μοιχείας και προδοσίας μιας διαπορσωπικής σχεσης..Αλλοι πάλι,γαι να απολαβουν την «μισθαποδοσία» της ανταμοιβής την Ημερα της «Παλιγγενεσίας»,σκυβουν το κεφαλι..γίνονται «μαρτυρες-υποταγης και αφοσοιωσεως» στους συντρόφους τους για να επιδειξουν στον Θεό(;!) ,στους οικειους, στον εαυτο τους την υπερμετρη «καλοσυνη-αγιοτητα» τους ,την ιδια στιγμη μοιχευοντας ψυχη και πνευματι ,φυση & θέση..κανουν τον «αγωνα» τους ,αγκομαχώντας απο μέρα σε μέρα για την επιβιώση του υπερεγω τους και οχι για την διασφαλιση της αληθινης ευτυχίας τους και των οικειων τους..Μαθαινουν πολλά,και δη απο το Λογο του Θεου,ομορφες ατακες,εδαφια,σοφές κουβεντες ,εντυπωσιαζουν τους εαυτους τους ενωπιον τριτων με την ταπεινη υπερηφανεια της αρετης τους..

Πριν απο πολλά χρόνια οταν με ρωτησε η συζυγος μου..:¨θα με αγαπας γαι παντα; θα μου εισαι πιστος εσσαεί;» της ειχα απαντησει δεν ..ξερω..,δεν μπορω να ειμαι «σιγουρος «.. για μενα για «παντα»..
Προτιμουσα να ειμαι σε ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ-ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ και πληρη ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ,αποτι να βρισκομαι στην υπερφιαλη και μονομερη «ασφαλεια» του ..»για πάντα θα σ’αγαπω»..και πόσο ευκολα και γρηγορα καποιος μπορει να βυθσιτει στο λάκο και να παριε και αλλους μαζι του..πριν προλαβει ουδεις να καταλαβει πως και πόσο γρηγορα χάθηκε ..για τωρα και ισως γαι πάντα..

Ο φοβος της αποκαλυψης της απιστιας και των συνεπειων,η ανταμοιβη,η πειθαρχια,η αφοσιωση και αφιερωση ειναι ΟΛΑ καλά κίνητρα γαι την αποφυγη τη προσβολης του γαμου δυο ανθρωπων..Η Αγια Γραφη βρίθει απο ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ διαγραμισεις στο θεμα αυτο( αν και σηεμρα οι πλειστοι των χριστιανων το εχουν παρα-γνωνισει και αυτο..), και φανερωνει τοσο τις συνεπειες αλλα και τα αιτια που οδηγουν τον ανθρωπο στην αυτοκτονική τουτη περισταση..

Όμως ανακαλυψα ενα πιο ομορφο,δυνατοτερο και ισχυροτερο κινητρο για να αποφευγει καποιος τον πειρασμο αυτο..

Βλέπτε, πριν στη ζωη μου(π.Χ) ,προσπαθουσα να ειμαι «πιστος» και εγκρατής ..στις διατροφικες οι άλλες συνηθειες μου, στην αποφυγη βλαπτικων ουσιων( καπνισμα,αλκοολ κτλ) στο σωμα μου,στην απομακρυνσηκι προκληση βλαβων σε αλλους ανθρωπους με λογο ή εργο, στην μη εντρυφηση σε ανιερες και ανηθικες σκεψεις και πραξεις..και ομως πόσο ανεφικτο ειναι να εισαι «καλος και αγιος»!!Εχετε πο΄τε νιωσει οτι εισαι κουρασμενοι να ειστε «καλοί» και «σωστοι»;!Εγω ναι!!!

Τότε και μετά απο σχεδόν μια δριμυτατη «κατολισθηση» μου εως τα εγκατα της γης,στο ναδιρ της υπαρξεως,στον πυθμενα της λασπης και στο απυθμενο της ντροπής,στην βαθια,ριζωμενη αμαρτωλοτητα και ασυνεπεια της ανθρωπινης φυσεως τότε..και μονο τότε ειδα το Μεγαλειο εκεινο να εκτυλισεται γυρω και πανω μου..να με σαγηνευει και συσφιγγει με τετοιο ομορφο και τρυφερο βαθμο και σημειο που,ουτε καν το αισθανομουνα..Οι οφθαλμοι μου ειχαν την Τιμη να δουν Εκεινον ,τον Αεανο,Παντοτινο ,Αχρονο και Πανισχυρο Δημιουργο..να Δημιουργει επανω σε εκεινο το Ξυλο στον Τόπο του Κρανιου ..το Περιγραμμα της δικης μου Ζωης..της δικης μου Χαρας,της δικης μου Υγειας και Ευτυχιας…χαριζομενος στον Θανατο ..προσφερε σε ..ΕΜΕΝΑ ΖΩΗ…!!
Και σωπαίνει Εκείνος που έδωσε, για να μιλάει σημερα,τωραεκείνος που πήρε…ΕΓΩ!!!

Ευποιίας ης έτυχες, μνημόνευε..Χάριν λαβών μέμνησο και δους επιλαθού…Πάντα να δίνεις χωρίς να θυμάσαι και πάντα να παίρνεις χωρίς να ξεχνάς.
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ..Η ευγνωμοσύνη είναι ένα καθήκον που πρέπει κανείς να εκπληρώσει, αλλά που κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί.Το να αισθάνεσαι ομως ευγνωμοσύνη και να μην το λες είναι σαν να τυλίγεις ένα δώρο και να μην το δίνεις.
Όταν είσαι αληθινα ευγνώμων, ο φόβος εξαφανίζεται και η ευημερία εμφανίζεται.Για αυτο,ουτε οι απειλες,προσβολες,υβρεις,συκοφαντιες,μα ουτε και οι διαμαχες,κατηγοριες ακομη και καταδικες(!) επι τη γης αυτης θα μπορεσουν να μας φοβησουν..δεν υφισταται καν η πιθανοτητα αύτη!Ο λογος; Επιλέγοντας να είσαι ευγνώμων κερδίζεις ευτυχία.
Ας είμαστε ευγνώμονες σημερα λοιπον για τους ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι οι υπέροχοι κηπουροί που κάνουν τις ψυχές μας να ανθίζουν…και να θυμαστε πως..
Ευγνωμοσύνη δεν χρωστάμε μόνο σ’ αυτούς που μας έκαναν καλό, αλλά και σε αυτούς που δεν μας έβλαψαν ενώ θα μπορούσαν…

Ο Θεος ειναι ευγμωνων που μας εχει κοντα Του…και εγω μετα απο 14 πλεον χρονια ειμαι στην Ευτυχή θεση σημερα να πω οτι..ειμαι περιχαρής για το Δωρο του Θεου διπλα μου..τη Μαρία μου..ειμαι αληθινα΄Ευγνωμων για εκεινην..και στα καλά αλλά και στα δυσκολα..πιστος Ηρωας,ενα βημα πισω μου και πλησιον μου..να με ανορθωνει,στηριζει,βοηθα,συμβουλευει ,νουθετει και καθοδηγει με τετοιο τροπο και μορφη που δυσκολα ανιχνευεται αυτο πλεον τριγυρω μας..

Σημασια στο τελος της ημερας δεν εχει να εχεις αξιολογα πραγματα μαζι σου,να εχεις δει αξιολογα μερη και να κατεχεις αξιολογια διαπιστευτηρια και θεσεις αλλά πιοτεροαπο ολα τουτα ειναι..
Να εισαι εσυ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ανθρωπος επειδη εχεις συνοδοιπορο εναν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ συντροφο στη ζωη σου..αυτη τη συντομη ζωη της παροικιας ως παρεπιδημος και ξενος..
Ειμαι σημερα ευτυχισμενος για τη συζυγο μου και αν υπαρχουν 2 λογοι, εκ των οποιων ο ενας ειναι ο Θεος μου, που δυναμαι να καυχηθω ..ο αλλος εισαι εσυ Μαρία!!

Σ’Αγαπω…

Με εντιμο και ταπεινο σεβασμο σε σενα Μαρία μου αλλα και σε ολους ,οσους ελαβαν αληθινή παρακαταθηκη Αγαπης..

Κων/νος Μουρουτης

ΥΓ.Οποιαδηποτε ομοιοτητα μα προσωπα ή πραγματα ισως και να (μην) ειναι τυχαία..

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English