Χοληστερίνη (ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΙΤΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ???)

Χοληστερίνη (ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΙΤΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ???)

Πάμε τώρα να δούμε τον μύθο της χοληστερίνης. Υποτίθεται ότι η χοληστερίνη αυξάνει την πίεση. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει.

Το συκώτι είναι το όργανο που φτίαχνει την χοληστερίνη.
Το 80% της χοληστερίνης που παράγεται αποτελείται από γλυκόζη.
Το 20% της χοληστερίνης αποτελείται από λίπος.

Υπάρχουν 2 είδη χοληστερίνης στο σώμα:
1- H.D.L (High Density Lipoprotein)
2- L.D.L (Low Density Lipoprotein)

Η H.D.L θεωρείται η ‘καλή’ γιατί είναι ο μεταφορέας που κουβαλά την περίσσεια χοληστερίνη από τις αρτηρίες πίσω στο συκώτι.
Η L.D.L είναι ο επισκευαστής, οπότε πάντα θα βρίσκεται αυτού του είδους η χοληστερίνη όποτε υπάρχει ανάγκη για επισκευή. Όμως η L.D.L κάνει και κάτι άλλο. Μεταφέρει χοληστερίνη στον εγκέφαλο. Η τροφή με την περισσότερη χοληστερίνη είναι το μητρικό γάλα. Ο λόγος είναι ότι τους 2 πρώτους μήνες ζωής ο εγκέφαλος του μωρού πρέπει απαραίτητα να έχει χοληστερίνη και λίπος για να αναπτυχθεί σωστά.

Ας δούμε τι συμβαίνει στις αρτηρίες. Στο εσωτερικό της αρτηρίας η L.D.L (low density) λόγω χαμηλής πυκνότητας βρίσκεται κοντά στα τοιχώματα, ενώ η H.D.L (high density) λόγω υψηλής πυκνότητας βρίσκεται στο μέσον της αρτηρίας.

Τι προκαλεί βλάβη στις αρτηρίες:
-Το τσιγάρο. Γνωρίζουμε ότι τα 4000 χημικά που περίεχει κάθε τσιγάρο αδυνατίζουν και προκαλούν βλάβες στο τοίχωμα της αρτηρίας.
– Ο υδράργυρος ο οποίος βρίσκεται στα ψάρια, στα παλιού τύπου σφραγίσματα των δοντιών και στο εμβόλιο της γρίπης.
-Οι μύκητες (μούχλα) στον οργανισμό. Όταν λοιπόν κάποιος τρέφεται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και σιτηρών ουσιαστικά τρέφει τους μύκητες.

Όλα τα παραπάνω ξεκινούν διαδικασίες για να δημιουργηθούν τρύπες στις αρτηρίες. Μαντέψτε ποιος είναι ο μηχανισμός του σώματος για να ‘μπαλώσει’ αυτές τις τρύπες για να μην υπάρξει αιμοραγία και θάνατος. Σωστά μαντέψατε….η χοληστερίνη.

Συγκεκριμένα η L.D.L πηγαίνει και ‘μπαλώνει’ εσωτερικά τα σημεία εκείνα της αρτηρίας που είναι επίφοβα να τρυπήσουν, ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί.

Στο φυσιολογικό σενάριο που ο ασθενής ενημερώνεται ότι έχει ανεβασμένη χοληστερίνη, κόβει το τσιγάρο, αλλάζει την διατροφή του, ασκείται, αλλάζει τα παλιά σφραγίσματα με καινούρια, κάνει ηλιοθεραπεία…κτλ, τότε η αρτηρία δεν κινδυνεύει αλλά αρχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει να επιδιορθώσει τις τρύπες. Μόλις αυτό γίνει, τότε έρχεται η H.D.L (μεταφορέας) και απομακρύνει την περίσσεια χοληστερίνη.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο όμορφα συνεργάζονται μεταξύ τους στο να κρατούν τις αρτηρίες μας σε τέλεια κατάσταση.

Δυστυχως όμως συνήθως ο ασθενής συνεχίζει την ζωή του χωρίς καμία αλλαγή. Συνεχίζει να καπνίζει, να βάζει στο σώμα του υδράργυρο, να μην ενυδατώνεται….κτλ. Τότε οι ζημιές στις αρτηρίες μεγαλώνουν και μεγαλώνουν, οπότε ο οργανισμός στην αγωνία του να μας κρατήσει στην ζωή τοποθετεί εσωτερικά και άλλα μπαλώματα (L.D.L). Κάποια στιγμή όμως τα μπαλώματα είναι τόσα πολλά που αναπόφευκτα η αρτηρία βουλώνει.

Και τότε τι μας λέγεται?
‘Η χοληστερίνη φράσει τις αρτηρίες και προκαλεί καρδιακαγγειακά νοσήματα’.

Αν σας έλεγε κάποιος ότι για την πληγή που έχετε στο χέρι σας φταίει το τσιρότο τι θα του απαντούσατε?!!!

Δεν φταίει η χοληστερίνη λοιπόν αλλά οι ζημιές στα τοιχώματα των αγγείων ειναι αυτές που δημιουργούν τα προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία:
– ‘The cholesterol lie’ του dr Dwight Lundell (καρδιοχειρούργος που έχει κάνει πάνω από 10,000 μπαι πας (bypass).
– ‘The great cholesterol con’ του dr Malcolm Kendrick (βρετανός καρδιολόγος).
– ‘The great cholesterol deception’ του dr Peter Dincle

Ο dr Kendrick στο βιβλίο του δηλώνει ότι ‘για πρώτη φορά τα φυσιολογικά επίπεδα μιάς φυσιολογικής ζωτικής ουσίας του οργανισμού αποκαλείται ασθένεια’

Η χοληστερίνη είναι όντως ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Χωρίς αρκετή χοληστερίνη δεν μπορούμε να παράξουμε βιταμίνη D. Χωρίς αρκετή χοληστερίνη οι σεξουαλικές ορμόνες δεν μπορούν να παραχθούν…και πολλά άλλα.

Όταν ένας ασθενής πάθει έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή του δίνουν φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη. Τα συγκεκριμένα φάρμακα μπλοκάρουν την διαδικασία που χρησιμοποιεί το συκώτι για να παράξει χοληστερίνη. Όμως το συκώτι χρησιμοποιεί την ακριβώς ίδια διαδικασία για να παράξει και το συνένζυμο Q10, που είναι το προστατευτικό ένζυμο της καρδιάς. Οπότε ο ασθενής που ξεκινά ‘θεραπεία μείωσης της χοληστερίνης’ για να προστατέψει την καρδιά του στην ουσία διογκώνει το πρόβλημα!!!

Είστε έτοιμοι για τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγης για μείωση χοληστερίνης?
-αλτσχαιμερ
-άνοια
-απώλεια μυικής μάζας
-απώλεια μνήμης
-καρκίνος στο στήθος.

Με εκτίμηση,

Δρυόκοπος ο Άρειος

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English