Τα παιδιά, η διατροφή τους και το μέλλον!

Τα παιδιά, η διατροφή τους και το μέλλον!

Μόλις απογαλακτιστούν, τα παιδιά είναι ακριβώς όπως οι μικροί ενήλικες όταν πρόκειται για τη διατροφή. Τα άμυλα (πατάτες, καλαμπόκι, ρύζι, γλυκοπατάτες, φασόλια κ.λπ.) πρέπει να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους ώστε να είναι υγιέστατα. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μαζί με έλαια και απλά σάκχαρα, τα καθιστούν παχύσαρκα και άρρωστα. Δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για το αν τα παιδιά παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη, απαραίτητα αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο ή βασικά λιπαρά όταν έχουν μια διατροφή με βάση το άμυλο, όπως συνιστώ. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή επαρκών θερμίδων για ανάπτυξη.

Κοινές ανησυχίες γονέων
Πρωτεΐνη:
Το μεγαλύτερο διάστημα ανάπτυξης στη ζωή ενός παιδιού είναι τα δύο πρώτα έτη της ηλικίας του. Η ιδανική διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της διατροφικά απαιτητικής περιόδου είναι το μητρικό γάλα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος είναι μόλις το 5% των συνολικών θερμίδων.
Αυτό το χαμηλό επίπεδο πρωτεϊνών δεν μπορεί να επιτευχθεί από μη επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα (άμυλα και λαχανικά), καθώς τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα έχουν επίπεδα πρωτεΐνης που είναι υψηλότερα. Σκεφτείτε ότι οι γλυκοπατάτες έχουν 6%, το ρύζι 8%, οι πατάτες 10%, και τα φασόλια 28% πρωτεΐνη. Τα φυτά συνθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (τα ζώα μπορούν να κάνουν μόνο τα μισά από αυτά τα δομικά στοιχεία της ζωής) και επομένως η λήψη επαρκούς πρωτεΐνης στη διατροφή ενός παιδιού δεν θα πρέπει να αποτελεί ανησυχία εφόσον ακολουθούν διατροφή με βάση το άμυλο.

Ασβέστιο:
Τ ο μέταλλο αυτό προέρχεται από το έδαφος και εισέρχεται άμεσα ή έμμεσα σε όλα τα ζώα μέσω των φυτών. Το ασβέστιο από φυτικές τροφές αναπτύσσει ανθεκτικά άλογα και ισχυρούς ελέφαντες. Προφανώς, η παροχή των αναγκών των παιδιών σε μέταλλα πραγματοποιείται εύκολα από τα φυτά. Μια πρόσφατη ανασκόπηση από το περιοδικό Pediatrics δίνει διαβεβαίωση στους γονείς ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν επαρκές ασβέστιο.
Το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά δεν περιέχουν ουσιαστικά καθόλου ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου δεν είναι θέμα ανησυχίας σε μία διατροφή με βάση το άμυλο.

Ωμέγα 3 λιπαρά:
Ο εγκέφαλος, ένας λιπώδης ιστός, αναπτύσσεται γρήγορα κατά την παιδική ηλικία. Αυτό έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι απαιτούνται εξαιρετικά συμπυκνωμένες πηγές βασικών λιπαρών από τα τρόφιμα. Μόνο τα φυτά μπορούν να συνθέσουν τα βασικά απαραίτητα λιπαρά (ωμέγα-3 και -6).
Είναι αλήθεια ότι τα ζώα (π.χ. τα ψάρια) επιμηκύνουν αυτά τα βασικά δομικά στοιχεία που προέρχονται από φυτά σε άλλα λίπη (όπως το EPA και το DHA), ωστόσο, τα παιδιά, που είναι επίσης ικανοί ζωντανοί οργανισμοί, κάνουν το ίδιο. Δεν χρειάζονται την βοήθεια κανενός άλλου ψαριού ή άλλου ζώου. Η έλλειψη βασικών λιπαρών δεν είναι λόγος ανησυχίας στη διατροφή με βάση το άμυλο.

Σίδηρος:
Το μέταλλο αυτό προέρχεται από το έδαφος και εισέρχεται άμεσα ή έμμεσα σε όλα τα ζώα μέσω των φυτών. Η ανησυχία για το χαμηλό σίδηρο, ειδικά για τα πολύ νέα παιδιά, έχει οδηγήσει μια οργάνωση, την Health Canada, να συστήσει το κρέας να δοθεί στα μωρά ως το πρώτο στερεό τους φαγητό. Σημειώστε ότι τα μέλη αυτής της οργάνωσης έχουν δεσμούς με τις βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων.
Αντί να απομακρύνουν την αιτία, σχεδόν όλων των αναιμιών από έλλειψη σιδήρου στα βρέφη, το αγελαδινό γάλα, η σύστασή τους είναι να συμπληρώσουν με περισσότερο σίδηρο που προέρχεται από το κρέας.
Το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει σχεδόν καθόλου σίδηρο. Επιπρόσθετα το ασβέστιο και η καζεΐνη στο αγελαδινό γάλα εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα του παιδιού.
Η απώλεια σιδήρου ολοκληρώνει την τριάδα των μηχανισμών που προκαλούν έλλειψη σιδήρου: το αγελαδινό γάλα έχει αποτέλεσμα περίπου το 40% των αλλιώς υγιεινών βρεφών να αιμορραγούν από τα έντερα. Το κρέας ως πρώτη τροφή του μωρού δεν διορθώνει το πρόβλημα και δημιουργεί πολλά άλλα (παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή νόσος, καρκίνος κ.λπ.).
Μια σημαντική διατροφική διάκριση είναι ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και έτσι η έλλειψη σιδήρου δεν αποτελεί πρόβλημα για βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά. Τα φυτά είναι φορτωμένα με σίδηρο από το έδαφος και ικανοποιούν εύκολα τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών (εφ ‘όσον αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Η έλλειψη σιδήρου δεν είναι λόγος ανησυχίας στη διατροφή με βάση το άμυλο.

Βιταμίνη D:
Τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται ηλιοφάνεια για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής βιταμίνης D. Η έκταση της έκθεσης εξαρτάται από παράγοντες όπως το χρώμα του δέρματος, το γεωγραφικό πλάτος, την εποχή του έτους και την ώρα της ημέρας.
Γενικά, περίπου δύο ώρες την εβδομάδα έκθεσης στο πρόσωπο και τα χέρια είναι επαρκή για τα παιδιά που είναι ανοιχτόχρωμα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αντικαθιστούν τον ήλιο και έχουν πολλαπλές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Δεν συστήνω συμπληρώματα βιταμίνης D στη μορφή εμπλουτισμένων τροφών ή χαπιών (εκτός από ακραίες καταστάσεις). Η βιταμίνη D δεν είναι λόγος ανησυχίας στη διατροφή με βάση το άμυλο.

Βιταμίνη Β12:
Βακτήρια που βρίσκονται στο περιβάλλον και το ανθρώπινο έντερο παράγουν βιταμίνη Β12. Το κρέας περιέχει βιταμίνη Β12 που συντέθηκε αρχικά από βακτήρια. Τουλάχιστον εν μέρει, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, των αντισηπτικών και των αντιβιοτικών στα οποία δίνονται έμφαση στη σύγχρονη κοινωνία μας, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης Β12.
Για να καλυφθεί αυτή η σπάνια πιθανότητα, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Πέντε μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως επαρκούν και φαίνεται να είναι μη τοξικά ακόμη και στις υψηλές δόσεις που συνήθως βρίσκονται στα καταστήματα (500 έως 5000 mcg ανά δόση). Η βιταμίνη Β12 δεν είναι λόγος ανησυχίας στη διατροφή με βάση το άμυλο σύμφωνα με τις συστάσεις για το συμπλήρωμα της Β12.

Ύψος και επαρκείς θερμίδες:
Εάν η δίαιτα ενός παιδιού περιέχει αρκετές θερμίδες, τότε μπορoύμε να περιμένουμε μία φυσιολογική ανάπτυξη. Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να αναπτυχθούν (πρωτεΐνες, ασβέστιο και βασικά λιπαρά δεν αποτελούν ποτέ περιοριστικούς παράγοντες). Τα άμυλα (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες κλπ.) είναι χρυσορυχεία ενέργειας.
Προσθέτοντας ακόμα πιο θερμιδικά συμπυκνωμένα τρόφιμα, όπως ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρα καρπών και αβοκάντο, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την πρόσληψη θερμίδων. Οι χυμοί φρούτων είναι φορτωμένοι με θερμίδες (και απλά σάκχαρα, οπότε προσέξτε να ξεπλύνετε και να βουρτσίζετε τα δόντια λίγο μετά τους χυμούς για να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών).
Το τελικό ύψος εξαρτάται από την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά είναι σημαντικό αυτές οι θερμίδες να προέρχονται από φυτά και όχι από ζωικές πηγές. Η εξάρτηση από τις ζωικές τροφές έχει ως αποτέλεσμα πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εφηβείας.
Η προχωρημένη έναρξη της ωριμότητας σημαίνει γρηγορότερη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, περισσότερες μη προγραμματισμένες εφηβικές εγκυμοσύνες, περισσότερη γυναικεία εξαθλίωση και περισσότερες ασθένειες αργότερα στη ζωή (για παράδειγμα, καρκίνο του μαστού). Η αποτυχία να επιτευχθεί το σωστό ύψος δεν είναι λόγος ανησυχίας στη διατροφή με βάση άμυλο.

Διατροφή σε Διάφορες Ηλικίες
Νεογέννητο έως 6 μήνες:
Το μητρικό γάλα μέχρι την ηλικία των έξι μηνών πρέπει να παρέχεται στο νεογέννητο αποκλειστικά (χωρίς χυμό, νερό κλπ.). Σε έξι μήνες το μωρό αναπτύσσει δόντια για να μασήσει στερεά τρόφιμα και συντονισμό χεριών επαρκή για να πάρει οτιδήποτε από τα χέρια της μητέρας. (Ο αποκλειστικός θηλασμός μετά από έξι μήνες μπορεί να είναι υγιής για τη μητέρα και το βρέφος.)
Η διατροφή της μητέρας είναι επίσης πολύ σημαντική. Η πρόσληψη θρεπτικών και μη θρεπτικών ουσιών επηρεάζει το γάλα της. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας που καταναλώνει καταλήγει στο μητρικό γάλα της, προκαλώντας προβλήματα στο μωρό της, όπως ο κολικός. Οι επιζήμιες περιβαλλοντικές χημικές ουσίες από τις επιλογές τροφίμων μπορούν επίσης να δηλητηριάσουν το γάλα της. Οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν συμπληρωματική βιταμίνη Β12.

Για εκείνες τις λίγες γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν, συνιστώ την υποαλλεργική φόρμουλα που βασίζεται στο γάλα αγελάδας (επίσης αποκαλούμενες φόρμουλες υδρολύματος πρωτεϊνών).
Οι φόρμουλες αυτές έχει αναφερθεί ότι είναι συνήθως μέτριας γεύσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φτιάχνονται με λιγότερη ζάχαρη από τις συνήθεις φόρμουλες που βασίζονται σε γάλα αγελάδας. Αυτή η διαφορά μπορεί να καλυφθεί προσθέτοντας 1 γραμμάριο ζάχαρης (περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού) σε 60ml (100 θερμίδες). Καθώς το μωρό προσαρμόζεται, η προστιθέμενη ζάχαρη μπορεί να μειωθεί και τελικά να διακοπεί. Τα γάλατα από σόγια, καρύδια, ρύζι και βρώμη και άλλες φόρμουλες που παρασκευάζονται στο σπίτι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη.

Ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών (απογαλακτισμός):
Τα παιδιά αγαπούν φυσικά τις γλυκές γεύσεις (η άκρη της γλώσσας έχει γευστικούς πόρους για γλυκιά γεύση). Τα πρώτα τρόφιμα κατά τον απογαλακτισμό μετά τους πρώτους έξι μήνες μπορούν να περιλαμβάνουν μαγειρεμένο ρύζι, καλαμπόκι, βρώμη και άλλα δημητριακά και αλεύρια δημητριακών αλλά και πατάτες και γλυκοπατάτες.
Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν μαγειρεμένα και καθαρισμένα φρούτα όπως μήλα, μπανάνες και αχλάδια. Τα μαγειρεμένα και πολτοποιημένα λαχανικά έχουν συχνά πικρή γεύση, επομένως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και το σπανάκι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εισαχθούν. Τα μαγειρεμένα φασόλια, ο αρακάς και τα κομμάτια tofu μπορούν να εισαχθούν μεταξύ επτά και οκτώ μηνών.
Το λιωμένο αβοκάντο, το ταχίνι και τα άλλα βούτυρα σπόρων που απλώνονται σε ψωμί και φρυγανιές μπορούν να εισαχθούν περίπου στον ένα χρόνο. Οι αλλεργίες στα φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς δεν είναι ασυνήθιστες. Εάν υπάρχει ανησυχία λόγω του παρελθόντος ή του οικογενειακού ιστορικού, αποφύγετε ύποπτα τρόφιμα.
Τα μαγειρεμένα τρόφιμα είναι γενικά καλύτερα ανεκτά επειδή το μαγείρεμα διασπά τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες καθιστώντας τα πιο εύπεπτα και λιγότερο αλλεργικά. Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο πνιγμού βάζοντας τα τρόφιμα στο μπλέντερ και κόβοντάς τα σε μικρά κομμάτια.
Τα τρόφιμα μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα και φτηνά στο σπίτι, αλλά πολλοί γονείς επιλέγουν προπαρασκευασμένες παιδικές τροφές εμπορίου. Ελέγξτε τα συστατικά. Πρέπει να περιέχουν μόνο πολτοποιημένα και μαγειρεμένα δημητριακά, λαχανικά και φρούτα χωρίς πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

2 ετών έως 10 ετών:
Συχνά γεύματα και σνακ, καθώς και μεγάλες μερίδες, βοηθούν στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ενέργειας. Τα λιπαρά είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων. Η πρόσληψη λίπους στα υγιή μικρά παιδιά μπορεί να γίνει ελεύθερα. Ωστόσο, τα παιδιά που είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα δεν πρέπει να τρέφονται με φυτικές τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως ξηροί καρποί, σπόροι και αβοκάντο μέχρι να χάσουν το παραπανίσιο βάρος.
Αγαπημένα τρόφιμα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας ήταν: κρύα και ζεστά δημητριακά με μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, τηγανίτες και βάφλες με μια κουταλιά σιροπιού σφενδάμου, τοστ με μια λεπτή στρώση μαρμελάδας, ζυμαρικά με σάλτσα (τα λαχανικά αρχικά δεν τα ήθελαν οπότε τα βάζαμε στο μπλέντερ μαζί με την υπόλοιπη σάλτσα ), σούπες λαχανικών και οσπρίων με ψωμιά, σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μία λεπτή στρώση γλυκού, σάντουιτς με στρώση οσπρίων, μπουρίτος με φασόλια, υγιεινές πίτσες και ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες.
Τους άρεσαν επίσης τα άμυλα (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες, γλυκοπατάτες, μπιζέλια, φασόλια, ζυμαρικά, ψωμιά κ.λπ.). (Τα απλά σάκχαρα, αλάτι και μπαχαρικά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της αποδοχής των τροφίμων, αλλά σε λογικές, γενικά μικρές ποσότητες.) Το νερό είναι το καλύτερο ποτό. Τσάι βοτάνων μπορούν να είναι αποδεκτά.
Ο χυμός φρούτων είναι ζάχαρη και νερό, επομένως απαιτείται σωστό πλύσιμο και βούρτσισμα των δοντιών.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ηλικιών, ο γονικός έλεγχος πρέπει να είναι απόλυτος, οι επιλογές τροφίμων δεν πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια του παιδιού. Βάλτε τα σωστά τρόφιμα στα ντουλάπια και το ψυγείο και το παιδί θα τα φάει. (Οι ανταγωνιστικές μη υγιεινές τροφές πρέπει να απομακρυνθούν.)

Ηλικίες από 11 ετών έως την ενηλικίωση:
Μία σημαντική ορμή ανάπτυξης εμφανίζεται κατά την εφηβεία. Τα άμυλα πρέπει να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους, με επιπλέον ενέργεια από αποξηραμένα φρούτα και φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο κ.λπ.). Η παχυσαρκία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα αυτά τα χρόνια.
Σκεφτείτε ότι ένας στους τέσσερις νέους είναι υπερβολικά υπέρβαρος για να ενταχθεί στον αμερικανικό στρατό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η ασφάλεια της χώρας μας εξαρτάται από τη δύναμη και την αντοχή του στρατού μας, οπότε η παχυσαρκία και οι διατροφικές ασθένειες αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια.
Η εκπαίδευση είναι το κλειδί ώστε τα μεγαλύτερα παιδιά να επιλέγουν υγιεινή διατροφή. Εξηγήστε σε τους πώς οι επιλογές τους μπορούν να μειώσουν θέματα της προσωπικής τους εμφάνισης (από την ακμή έως την δυσοσμία και την παχυσαρκία).
Εξηγήστε τους πώς όλοι οι κορυφαίοι αθλητές τροφοδοτούνται από υδατάνθρακες (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτες κ.λπ.). Τα δικαιώματα των ζώων και τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκουν απήχηση σε νέους, ευαίσθητους ανθρώπους που αναζητούν το μέλλον τους.

Κερδίζοντας το μέλλον για τα παιδιά μας
Τα παιδιά μας πρέπει να προστατευθούν και να θεραπευθούν. Εμείς, ως γονείς και παππούδες, έχουμε αυτήν την ευθύνη και πολλοί από εμάς έχουμε τη γνώση ώστε να αναλάβουμε δράση τώρα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι τυφλοί ως προς τη σπουδαιότητα της σωτηρίας όσων έχουν σιτιστεί υπερβολικά. Δεν βλέπουν τους πόνους ενός παχύσαρκου παιδιού να είναι τόσο βλαβεροί όσο αυτοί ενός παιδιού που είναι υποσιτισμένο.
Αλλά, είναι. Η εκτεταμένη ταλαιπωρία και πόνος στον σημερινό κόσμο που κυριαρχείται από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αξίζει τις ίδιες προσπάθειες (ή και μεγαλύτερες) που οι ΗΠΑ κατέβαλαν για να σώσουν τα παιδιά που λιμοκτονούσαν στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δίαιτά μου με βάση το άμυλο είναι ένας 100% αποτελεσματικός, χαμηλού κόστους και αβλαβής τρόπος να ενισχυθεί ο κόσμος με ένα μέλλον γεμάτο από καλά σιτισμένα, δυνατά, υγιή και σε φόρμα παιδιά.

Με εκτίμηση,

Δρ.Μουρούτης-Δρυόκοπος ο Άρειος-

Επιμέλεια-μετάφραση κειμένου: Γ.Τζιφής
Πηγή
https://www.drmcdougall.com/misc/2012nl/sep/children.htm

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English