Νεότητα ή Αθλιότητα;Ανικανότητα για Ανωτερότητα..

Νεότητα ή Αθλιότητα;Ανικανότητα για Ανωτερότητα..

Η «εθνική » εορτή πέρασε και μαζί με αυτήν και εκείνοι που …παρέλασαν χωρίς να μπορέσουν να βαδίσουν «ορθά» με τον ρυθμό της μπάντας…Είναι τόδο δύσκολο να σταθεί όρθιο ένα άδειο σακί.Και το πιο ενοχλητικό με τους ανίκανους είναι ότι αργότερα μιλάνε.Μα ,οποιος είναι καλός στις δικαιολογίες σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο!

ΩΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του ’90 είχα το ακουστικό σθένος να παρακολουθώ την νεανική μουσική και συχνά να εμπνέομαι από αυτή. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι οι τωρινοί νέοι είναι έξω από τον κύκλο των μουσικών ενδιαφερόντων της τότε εποχής. Κι όμως τα τότε τραγούδια είναι τόσο σύγχρονα!
Ιδού ένα δείγμα από κάποιο κάποτε μοντέρνο τραγούδι:

«Τα χέρια μου είναι δεμένα. Απ’ όλα όσα είδα, άλλαξα γνώμη. Kι όμως οι πόλεμοι συνεχίζονται όσο περνούν τα χρόνια κι όλα τα όνειρα σκορπίστηκαν. Η Ιστορία θάβει τις πληγές του δικού μας πολέμου».

Προαιώνιο ήταν το αίτημα για τερματισμό των πολέμων. Ιδιαίτερα στα χρόνια τα δικά μας, όπου η ζωή μας είναι διαρκώς εντοιχισμένη σ’ έναν αόρατο τάφο. Όπου νέοι Αττίλες προετοιμάζουν το μέλλον μας. Πάντα υποστήριζα ότι απαιτείται μια παγκόσμια σταυροφορία ειρήνης, μια παγκόσμια πολιτική ειρήνης, αλλ’ όχι με λόγια.
Εφόσον στον πλανήτη μας θα υπάρχουν πεινασμένοι, βομβαρδισμένοι, ξεσπιτωμένοι, ποτέ ειρήνη στον κόσμο δεν θα δούμε. Τότε ίσως γινόταν απόλυτα νοητός και αποδεκτός ο στίχος του ποιητή Γ. Ρίτσου: «Αδέρφια, μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος με τα όνειρά μας».

Δυστυχώς σε καμμιά χρονική περίοδο του ανθρώπινου βίου τα παιδιά δεν γαλακτοτροφούνταν από τη βρεφική τους ηλικία με τόσες ισχυρές ποσότητες βίας.Το κυριώτερο έδεσμα των παιδιών είναι η όπτικη και η ακουστική φρίκη. Και ο,τι δεν είναι φρικτό, είναι σαχλό. Φρίκη και γελοιότητα κυριαρχούν στον παρόντα καιρό. Έτσι, οι πράξεις βίας που θα έλθουν με τον καιρό, θεωρούνται άσκηση δικαιωμάτων. Ποιος τους μίλησε για άσκηση καθήκοντος; Οι υποχρεώσεις πέρασαν στη δικαιοδοσία του σκουπιδοφάγου.

Τους νέους, για να τους κερδίσεις, δεν πρέπει να τους θωπεύεις, πρέπει να τους εμπνέεις.Από το γελοίο όμως στο μεγαλείο είναι ένα μόνο βήμα.
Η νεότητα αρχίζει να σπανίζει στη χώρα μας.Ο λόγος απλός: Στις κηδείες πηγαίνουν περισσότεροι απ’ όσοι στις βαπτίσεις. Μειώθηκαν στο ελάχιστο οι γεννήσεις. Κι ακόμη πάμπολλοι νέοι παίρνουν το δρόμο του εξωτερικού. Δεν είναι τόσο η ανεργία όσο είναι η αδικία. Στα δικά τους μάτια η συντριβή του δικαίου αποδεικνύει την εσαεί υπεροχή της αδικίας.
Και λόγω αυτής της υπεροχής ο Εφιάλτης και ο Ιούδας ξαναγεννιούνται κάθε ημέρα. Ποιος στο σχολείο ή στο σπίτι τους δίδαξε το ηθικό μεγαλείο των Θερμοπυλομάχων; Φοβάμαι ότι το ποίημα «Θερμοπύλες» του Καβάφη θα έχει απαλειφθεί από τα νέα αναγνωστικά. Οι νέοι βρίσκονται σε μια ηλικία όπου το άνθος πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις του μπουμπουκιού. Αυτό γίνεται κατ’ ελάχιστον ποσοστό.Έτσι, η ζωή των νέων γίνεται μια τσιμεντένια παρένθεση.

Σήμερα, που ο πλανήτης συγκλονίζεται από κάθε λογής πράξεις βίας, στη χώρα μας, που βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Γης, κυριαρχεί η δικτατορία της ανευθυνότητας, η κυριαρχία του «γουστάρω», του «έτσι θέλω», και, φυσικά, του πολιτικού αμοραλισμού και της κρατικής παραλυσίας.
Κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος, αρκεί να βάλει μια ταμπέλλα, μπορεί να κάνει ο,τι θέλει. Η νεότητα, λένε οι παιδοκόλακες, θα φέρει το καλύτερο. Αλλά κάθε νέο δεν σημαίνει και καλύτερο. Κάθε νέα χρονιά δεν μας κάνει νεώτερους.
Ένας νέος πολιτικός δεν φέρνει πάντα τη νεότητα στον πολιτικό βίο ούτε ανανεώνει το πολιτικό σκηνικό. Το νέο δημιουργείται όταν οι νέοι αλλάζουν χαρακτήρα, αλλάζουν νοοτροπία, τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.
Το παράδειγμα, όμως, πρέπει να το παίρνουν από μας. Αλλιώς, με τη σχιζοφρένεια που κυριαρχεί, γρήγορα θα θρηνήσουμε θύματα.

«Είν’ η προσπάθειές μας, των συφοριασμένων·
είν’ η προσπάθειές μας σαν των Τρώων….
Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω,
στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος.»

Με σεβασμό,

Δρ.Μουρούτης(Δρυόκοπος ο Άρειος)

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English