Η επιστήμη στην ηθική της ευτυχίας

Η επιστήμη στην ηθική της ευτυχίας

Η ευτυχία είναι η επιτυχημένη κατάσταση της ζωής, ο πόνος είναι παράγοντας θανάτου. Η ευτυχία είναι αυτή η κατάσταση συνείδησης που προέρχεται από την επίτευξη των αξιών του ανθρώπου. Μία ηθική που τολμά να σας πει να βρείτε την ευτυχία στην απόρριψη της ευτυχίας σας – να εκτιμήσετε την αποτυχία των αξιών σας – είναι μια αδιάντροπη άρνηση της ηθικής. Ένα δόγμα που σας δίνει, ως ιδανικό, το ρόλο ενός ζώου προς θυσία που αναζητά σφαγή στον βωμό άλλων, στην ουσία σας δίνει το θάνατο ως πρότυπο. Χάρη της πραγματικότητας και της φύσης της ζωής, ο άνθρωπος-κάθε άνθρωπος- είναι ένα τέλος του εαυτού του, υπάρχει για χάρη του εαυτού του και η επίτευξη της προσωπικής του ευτυχίας είναι ο υψηλότερος ηθικός σκοπός του.
Αλλά ούτε η ζωή ούτε η ευτυχία μπορούν να επιτευχθούν με την αναζήτηση παράλογων φαντασιώσεων. Ακριβώς όπως ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να προσπαθήσει να επιβιώσει με οποιοδήποτε τυχαίο τρόπο, αλλά θα αφανιστεί αν δεν ζει όπως απαιτεί η φύση του, έτσι είναι ελεύθερος να αναζητήσει την ευτυχία του σε οποιαδήποτε ανόητη απάτη, αλλά το βασανιστήριο της απογοήτευσης είναι το μόνο που θα βρει, εκτός αν επιδιώκει να βρει την πραγματική ευτυχία που αρμόζει στον άνθρωπο. Ο σκοπός της ηθικής είναι να σας διδάξει, να μην υποφέρετε και να πεθάνετε, αλλά να απολαύσετε τον εαυτό σας και να ζήσετε.
1. Η ζωή κυριαρχεί στο σύμπαν. Υπήρχε πριν από μας και θα υπάρχει μετά από το θάνατό μας. Σε αυτή οφείλουμε αυτό που είμαστε και πρέπει να μεταδώσουμε στους άλλους την ιερή φλόγα που οι πρόγονοί μας, μας έχουν εμπιστευτεί. Πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας.
Αυτό είναι το υπέρτατο μάθημα που εντυπώνεται πάνω μας από όλες τις πλευρές. Ο φυσιολογικός άνθρωπος θα εκδηλώνει πάντα μια επιθυμία για να ζήσει και μια ενστικτώδη αποστροφή προς τον θάνατο. Αναμφισβήτητα αισθανόμαστε το κενό που θα αφήσουμε μετά το πέρας της ζωής μας, ενώ πολλές φορές φθάνουμε στο σημείο ακόμα και να θρηνούμε για αυτό. Ωστόσο, δεν φτάνουμε τόσο μακριά ώστε να πιστεύουμε στην εξαφάνιση της ζωής από τη στιγμή που εμείς δεν θα υπάρχουμε πια. Η βάση όλων των σκέψεών μας και όλων των ενεργειών μας μπορεί να είναι και είναι στην πραγματικότητα το ουσιαστικό θεμέλιο της ηθικής.
2. Ζούμε. Όποιος και αν είναι ο λόγος στον οποίο χρωστάμε τη ζωή, πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της. Είναι απαραίτητο να ζήσουμε και να ζήσουμε ευτυχισμένα. Αυτά είναι δύο αδιάσπαστα αξιώματα, τα οποία μπορεί να παρέχουν το σύστημα διακυβέρνησης της ζωής μας, ένα σύστημα ηθικής. Η ιστορία της ανθρωπότητας συνοψίζεται συχνά σε μια καλή ή σε μια κακή αντίληψη της ευτυχίας. Γιατί η ιδέα που διαμορφώνουμε για αυτή, τα συναισθήματα που εμπνέει μέσα μας, αυτά γεμίζουν τις ζωές μας. Αν υποθέταμε ότι η ανθρώπινη φυλή αποτελείται από φιλοσόφους και ο τρόπος σκέψης και της ζωής τους θα γινόταν με τη σειρά της φιλοσοφικός. Δεν είναι η θυσία ή η αυταπάρνηση που έχει δημιουργήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι το ιδανικό της ευτυχίας που οι καλύτεροι των ανθρώπων έχουν διαμορφώσει. Όλοι έχουν εργαστεί εξαιτίας του χαμηλού ή υψηλού ενδιαφέροντός τους, όλοι έχουν καθοδηγηθεί από τις ενστικτώδεις ή συνειδητές προσδοκίες τους ως προς την ευτυχία.
Αλλά πώς πρέπει να ζήσουμε; Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπληρώσουμε το πεπρωμένο μας; Για να απαντήσουμε σε αυτή την αγωνιώδη ερώτηση, έχουν επινοηθεί χιλιάδες συστήματα ηθικής. Σήμερα, όπως και στην εποχή των πρώτων φιλοσόφων, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με αυτό το θέμα. Το προτεινόμενο ως ιδεατό ήταν μερικές φορές πολύ υψηλό, μερικές φορές πολύ χαμηλό. Πάνω απ ‘όλα, ήταν πολύ μακριά από τα πραγματικά μας συμφέροντα ή τις ατομικές μας φιλοδοξίες. Οι άνθρωποι φάνηκαν να ξεχνούν ότι η επιθυμία να ζήσουν ευτυχισμένα ακολουθεί την αρχή της ζωής, όπως ακολουθεί η νύχτα την ημέρα.
Η ευτυχία τρέφει και κατευθύνει τη ζωή μας. Αναμφισβήτητα λαμβάνει όλες τις μορφές. Ας δυσπιστούμε απέναντι σε όσους παραπλανούν την κρίση μας, διότι ακόμη και η απόρριψη της ευτυχίας είναι ακόμη μία από τις ιδιαίτερες μορφές της. Εξετάζοντας την πράξη θυσίας προς την οποία τείνουν οι ευγενείς ψυχές, μας φαίνεται ότι η επιθυμία τους είναι να ζουν στην μιζέρια. Με το να γίνουμε στενά συνδεδεμένοι μαζί τους, αντιλαμβανόμαστε ότι το εν λόγω σημείο δεν είναι η άρνηση της ευτυχίας, αλλά η επίτευξη μιας πιο εκλεπτυσμένης, πιο εξυψωμένης ευτυχίας. Στα βάθη πολλών θρησκευτικών θεωριών που λατρεύονται ως η ιδανική ηθική, βρίσκουμε σχεδόν πάντα φύκια αντί για μεταξωτές κορδέλες.
3. Είναι η έννοια που αποδίδουμε στην ευτυχία που καθιστά τη ζωή μας χαμερπή ή ευγενή.
Η ηθική μεταμφίεση στην οποία ζούμε, μας κάνει να συγκαλύπτουμε την κατευθυντήριο σκέψη των πράξεών μας. Είναι βαφτισμένη με τόσες πολλές ψευδείς ονομασίες, έχει υποβληθεί σε τόσες πολλές αλλαγές, ώστε η πραγματική της φύση παραμένει κρυμμένη και απροσδιόριστη. Με σπάνια υποκρισία, βρήκαμε ηθικές αξίες στις αρχές του καθήκοντος, της δικαιοσύνης, της αγάπης, του φόβου του παραδείσου και της κόλασης. Ξεγυμνώστε τις και θα ανακαλύψουμε, κάτω από όλα αυτά τα τεχνάσματα, το πραγματικό κίνητρο της ζωής, την αναζήτηση της ευτυχίας. Επομένως, ας δώσουμε ανοιχτά στην ευτυχία την κυρίαρχη θέση, αφού, νικηφόρα, αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε όλες τις προσπάθειες να την καταπνίξουμε.
4. Ο στόχος της επιστήμης, γενικά, και της ηθικής, συγκεκριμένα, συνίσταται στην απελευθέρωση της αλήθειας των γεγονότων και των συναισθημάτων, αλλά όχι στη συγκάλυψη αυτών των δεδομένων ή στην αναγκαστική επιστροφή τους σε προκατειλημμένες ιδέες.
Ο άνθρωπος χρωστά όλα όσα είναι στις προηγούμενες γενιές. Αυτό το χρέος πρέπει, με τη σειρά του, να το αποδώσει σε εκείνους που θα ακολουθήσουν. Δεν φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς τους νεκρούς που έχουν εξαφανιστεί, τους ζωντανούς που τον περιβάλλουν ή εκείνους που θα έρθουν μετά από αυτόν. Έχει ιερά υποχρέωση στους νεκρούς και υποχρεώσεις προς τους ζωντανούς. Αυτή η εξάρτηση μεταξύ των νεκρών και των ζωντανών, και μεταξύ των ίδιων των ζωντανών, τον επηρεάζει σε κάθε πράξη και σε κάθε σκέψη του.
Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει και μας εξηγεί το ανώτατο καθήκον της ζωής μας: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τους καρπούς της εργασία των άλλων, για την ευτυχία και την ασφάλειά τους, χωρίς να συνεισφέρει το μερίδιό του, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει.
Έτσι έχουμε υποχρεώσεις έναντι στην οικογένεια, στην κοινότητα, στην πατρίδα και στο ανθρώπινο γένος.
5. Η ευτυχία, ισχυρίζονται οι ηθικολόγοι, είναι μόνο συμφέρον και το συμφέρον είναι αχρείο και ανάξιο. Αντί να θέτει την ευτυχία στις υψηλότερες θέσεις για να οδηγήσει τα ανθρώπινα όντα σε ανοδική πορεία, της ανατέθηκε μια διαρκής ύποπτη θέση σε μια υποβαθμισμένη ζωή. Η ευτυχία κρύφτηκε πίσω από ψεύτικες αρετές, όπως οι ευγενείς των παλιών χρόνων κάλυπταν τα φυσικά τους μαλλιά με μερικές – ποιο αμφίβολες περούκες.
Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος αγαπά, αναζητά και ζει μόνο μέσα από και για την ευτυχία.
Μεταμορφώστε την ευαισθησία του, βελτιώστε τα συναισθήματά του και, αντί να κάνει το κακό, θα ζήσει για κάνει το καλό, που στη συνέχεια θα γίνει μια από τις βασικές προϋποθέσεις της ευτυχίας του.
Όταν κηρύττουμε στον άνθρωπο τη θυσία του εαυτού του για λογαριασμό του είδους, τότε εκείνος δεν παύει να διεκδικεί τα ατομικά του δικαιώματα στη ζωή. Οι κατευθύνσεις των ιδρυτών των θρησκειών και οι κατηγορίες των ηθικολόγων καταρρίπτονται έναντι των ανυπέρβλητων αναγκών των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας, της ευτυχίας μας. Και όμως τα πιο αγνά, τα πιο απροκατάληπτα μυαλά συχνά εγκαταλείπουν τους περισπασμούς τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Στη συνέχεια, οι θρησκείες μιλούν για την «ανταμοιβή», ένα ακαταμάχητο μέσο προσέλκυσης και διατήρησης θνητών στην πορεία της αρετής.
«Αγάλλεστε και να είστε υπερβολικά χαρούμενοι», είπε ο Ιησούς, «επειδή είναι μεγάλη η ανταμοιβή σας στον ουρανό».
Οφείλουμε να υποταχθούμε στα αποδεικτικά στοιχεία. Η ίδια η φύση φαίνεται να ευνοεί τα δικαιώματα του ατόμου. Βλέπουμε, χωρίς αντίλογο, τις θυσίες που κάνει η φύση για την διατήρηση του ανθρώπινου γένους. Αλλά μπορεί να τεθεί ως αρχή ότι αυτές οι θυσίες είναι σε αντίστροφη αναλογία με την αξία του ατόμου. Ανάλογα με την άνοδό του στην οργανική κλίμακα, οι μορφές των θυσιών του για το ανθρώπινο γένος μειώνονται σε ποσότητα και ποιότητα.
6. Αλλά, θα ειπωθεί, εάν η αρχή της ευτυχίας απορρέει από το μεμονωμένο ενδιαφέρον, δεν θα μας εκθέσει σε απογοητεύσεις, εφόσον το συμφέρον μας δεν είναι πάντα δίκαιο; Αυτό είναι ένα δεδομένο. Όμως τίποτα δεν είναι τέλειο κάτω από τον ήλιο. Το δίκαιο από μόνο του είναι συχνά επικίνδυνο ή επιβλαβές. Η μοίρα των ανθρώπινων κοινωνιών εξαρτάται συχνά από τις μηχανορραφίες και τα ψεύδη. Στον αγώνα των αδύναμων εναντίον των ισχυρών οι πρώτοι θα χάνονταν αν ήταν καταδικασμένοι να χρησιμοποιούν μόνο μέσα που δεν ήταν κατακριτέα. Το ουσιώδες σημείο είναι να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις επιθέσεις κατά των αρχών της αλήθειας και της καλοσύνης. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να καταδικάζουμε τη δικαιοσύνη και την αλήθεια επειδή η εφαρμογή τους, συχνά δύσκολη, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.
Η αρχή της ευτυχίας προκαλεί μερικές φορές ηθικές απογοητεύσεις, αλλά ποια αρχή της ηθικής είναι απαλλαγμένη από αυτές; Αυτή της ευτυχίας θα έχει τουλάχιστον με το μέρος της την ειλικρίνεια και τη δύναμη ενός γενικού και αναπόφευκτου νόμου. Μακριά από την θεωρία ότι αποτελεί την εφεύρεση των φιλοσόφων, είναι μια πραγματικότητα της ζωής. Και αν η ηθική δεν μπορεί πάντοτε να κατέβει στο επίπεδο της ευτυχίας, ας ανυψώσουμε την ευτυχία στο επίπεδο της ανώτερης ηθικής. Αν το βουνό δεν πάει στον Μωάμεθ, λέει ένα παλιό ρητό, ο Μωάμεθ πρέπει να πάει στο βουνό. Η άποψή μας για το ιδανικό της ευτυχίας πρέπει να είναι προϊόν εκπαίδευσης. Πρέπει να την δημιουργήσουμε να περικλείει θεϊκές έννοιες και το ανθρώπινο γένος θα έχει φιλοδοξίες προς την ύψιστη ευτυχία.
7. Όταν κατορθώσουμε να ριζώσουμε στη συνείδησή μας την αναγνώριση της αξίας ενίσχυσης της ευτυχίας μας, την οποία η καλοσύνη και η αλληλεγγύη μας προσφέρουν, η ανθρωπότητα θα γίνει καλή και όμορφη, όπως ακριβώς προχωρεί προς την ειρήνη ανάλογα με την κατανόησή της για τις δυστυχίες που προκαλεί ο πόλεμος.
Ο νους ορίζει τις πράξεις μας: Καθορίζει επίσης την ευαισθησία μας και, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την ευτυχία μας. Είναι απαραίτητο μόνο να τον περιορίσουμε ή να τον θρέψουμε και, με τη σειρά του, θα επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε και αισθανόμαστε τα πράγματα, με λίγα λόγια, θα διαμορφώσει την ευτυχία μας.
8. Η ηθική είναι μόνο μια μερική αντίληψη του νου μας. Μπορούμε να τον διαμορφώσουμε αλλά και να τον παραμορφώσουμε, ανάλογα με τα στοιχεία που εισέρχονται στη σύνθεσή του. Συκοφαντούμε την ηθική, χαρακτηρίζοντάς την αποκλειστικά έμφυτη. Εάν αυτό όμως ήταν αλήθεια, η θρησκεία και η παιδαγωγική θα ήταν εξίσου άχρηστες και θα μπορούσαμε να κλείσουμε ταυτόχρονα και τα σχολεία και τις εκκλησίες.
Όμως η ευτυχία εξαρτάται κυρίως από τα ηθικά συναισθήματα. Η νοημοσύνη και η ευτυχία ακολουθούν συχνά δύο παράλληλες γραμμές που φαίνονται ανάλογες αλλά δεν είναι όμοιες. Η νοημοσύνη επιδρά στην ευτυχία μόνο με έμμεσο τρόπο επηρεάζοντας την ηθική μας και τις φιλοδοξίες μας. Αλλά η ευτυχία έχει τις ρίζες της ριζωμένες στον ηθικό τομέα. Μάταια αναζητούνται οι πηγές της ευτυχίας αλλού. Όποιος δεν έχει καταφέρει να τις εμφυτεύσει στη συνείδησή του, δεν θα τις βρει ούτε σε πλούτο, ούτε σε δόξες, ούτε σε απολαύσεις.
Εξωγενείς συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν τα πάντα: μπορούν ακόμη και να μας καταστρέψουν, αλλά δεν μπορούν να μας χαρίσουν ευτυχία αν η ηθική μας δεν τις βοηθά. Αυτή είναι που δίνει αξία στη ζωή. Χωρίς αυτήν, η ευτυχία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όπως δεν ευδοκιμούν ούτε λουλούδια ούτε καρποί χωρίς τον ήλιο.
9. Ας μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι. Οι ευγενείς αρχές που οικοδομούν την υγιή αντίληψη της ευτυχίας υπόκεινται σε σοβαρές διαστρεβλώσεις στη ζωή. Αυτό απλά αποδεικνύει ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να εξασφαλίσουμε τον θρίαμβο της ευγενούς ευτυχίας και να την εδραιώσουμε σε συμπαγή θεμέλια μέσα στην περιοχή της συνείδησής μας. Γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι πολύ σκληρή σε όλες τις ιδανικές αντιλήψεις. Μπορούν να διατηρηθούν στην γαλήνια ομορφιά τους μόνο στον τομέα της απολυτότητας.
Επομένως, η ηθική της αγνής ευτυχίας, θεωρώντας την από μία απόλυτη αντικειμενική άποψη, δεν πρέπει να συγχέεται με την εφαρμοζόμενη ευτυχία. Το έργο των εκπαιδευτικών θα είναι να μας φέρουν όλο και πιο κοντά στα ύψη της καθαρής, απόλυτης ευτυχίας. Όταν το ιδανικό της πρακτικής ευτυχίας έρχεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό που εισάγεται από την ηθική της ευτυχίας, τότε θα ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις του καθήκοντος και της δικαιοσύνης.
Αυτή η ηθική θα είναι αναμφισβήτητα αργή στην καθιέρωσή της. Πρέπει πρώτα να δώσει έναν ακριβή ορισμό των αρχών της και μετά να επιφέρει την υιοθέτησή τους. Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να ξεριζώσει τις ψευδείς έννοιες της ευτυχίας στις οποίες έχουμε ζήσει από αμνημονεύτων χρόνων, προκειμένου να τις αντικαταστήσουμε με νέες. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε από δω και πέρα να προβλέψουμε τις έντονες και ευεργετικές αλλαγές που προκύπτουν.
10. Όταν η ανθρωπότητα καταλάβει ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και ότι είμαστε ευτυχείς μόνο επειδή θέλουμε να είμαστε έτσι, χιλιάδες προκαταλήψεις θα καταρρεύσουν γύρω μας, προκαταλήψεις που τώρα αποτρέπουν την ηθική μας βελτίωση και παρεμποδίζουν το δρόμο μας προς στην ευτυχία. Έχουμε δείξει σε άλλο σημείο – ότι η δυστυχία μας είναι συχνά απλά το προϊόν της εσφαλμένης αντίληψης που έχουμε όσον αφορά την ζωή. Κάνουμε πράγματα που είναι επιβλαβή για τους άλλους, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι ο πόνος τους είναι οδυνηρός και για μας.
Ο φθόνος, η μητέρα τόσων κοινωνικών αδικημάτων, είναι κυρίως ζημιογόνος για τον εαυτό μας. Η καλοσύνη και η αγάπη, η πηγή της ευτυχίας σε άλλους, είναι μία ευλογία που αποκτάται πρώτα από εκείνους που την βάζουν σε εφαρμογή.
Ο πλούτος που αποκομίζουμε όταν πασχίζουμε για το κέρδος των άλλων, μας προσφέρει γνήσια απόλαυση. Η εργασία παράγει χαρά που αντέχει στον χρόνο. Η οικογενειακή ζωή, βασισμένη στην αμοιβαία αγάπη και σεβασμό, κάνει το μεγαλύτερο καλό στα μέλη της. Από κάθε πλευρά έχουμε την ίδια βεβαιότητα: είναι αδύνατο να απολαύσουμε μια ενάρετη και μόνιμη ευτυχία εκτός από εκείνη που βιώνουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Με την ίδια αναλογία καθώς η ζωή μας εξελίσσεται και γίνεται πιο ενάρετη, αυτή η συνοχή της ευτυχίας διευρύνεται όλο και περισσότερο. Η θεϊκή θεωρία του Πλάτωνα για την αρετή διεγείρεται καθώς μελετάμε την ευτυχία. Η αρετή είναι μια επιστήμη, δίδαξε ο φιλόσοφος. Όποιος κάνει το κακό είναι άνθρωπος που δεν γνωρίζει το καλό. Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία. Ο δυστυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που αγνοεί πώς να αποκτήσει ευτυχία.
11. Η ευτυχία όντας ο στόχος του ανθρώπου και ο στόχος της κοινωνίας, είναι εύκολο να εξαχθεί από αυτήν η κατεύθυνση της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, και η ευτυχία του όντας αδύνατη έξω από την κοινωνία, πρέπει να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της ευτυχίας της κοινωνίας. Αυτή η αρμονία σχηματίζεται με βάση τη δικαιοσύνη, η οποία, με τη σειρά της, δημιουργεί το καθήκον. Οι αρχές τους στοχεύουν στην ευτυχία της κοινότητας και αυτή η κοινωνική ευτυχία είναι το σύνολο των ατομικών ευτυχιών. Η ευτυχία του ατόμου πρέπει να υποδεέστερη της δικαιοσύνης, η οποία, ως άγρυπνος θεματοφύλακας της ευτυχίας της κοινότητας, παραμένει καθοριστικός παράγοντας της ατομικής ευτυχίας. Και τα δύο πρέπει να είναι λογικά, γιατί η ηθική μπορεί να μελετήσει μόνο ορθολογικά όντα.
Αυτή η εκπαίδευση έχει την ιδιαιτερότητα ότι μας επιβάλλει το καθήκον να είμαστε οι ίδιοι εκπαιδευτές του εαυτού μας. Μας ζητά να ρυθμίσουμε τη ζωή μας και να τις εναρμονίσουμε με τη δική μας ευτυχία, ώστε η ευτυχία των άλλων να είναι εξασφαλισμένη.
Η σωτηρία που υπόσχεται η ηθική της ευτυχίας, φαίνεται πιο σίγουρη ακόμα και από εκείνη των ηθών που βασίζονται στην επουράνια ανταμοιβή ή στον φόβο της κόλασης. Εκτός αυτού, τα τελευταία θεωρούνται όλο και πιο έξω από τη μόδα.
«Όποιος», σύμφωνα με τον Descartes, »έχει ζήσει με τέτοιο τρόπο ώστε η συνείδησή του να μην μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ποτέ δεν απέτυχε να κάνει κάποια από τα πράγματα που πίστευε ότι είναι τα καλύτερα (τις αρετές), λαμβάνει από την ασυλία αυτή μεγάλη ικανοποίηση που τον κάνει ευτυχισμένο. »

Κων/νος Μουρούτης

ΥΓ.Ευχαριστώ το φίλο μου Γιώργο για την εκτενή και υπέροχη μετάφραση του κειμένου..

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English