«Ηγεσία: Ικεσία,Προδοσία ή αγνή Υπηρεσία;!»

«Ηγεσία: Ικεσία,Προδοσία ή αγνή Υπηρεσία;!»

«Είς εστι δούλος οικίας, ο δεσπότης..»
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία. Ο ηγέτης αποκτά κύρος με το να είναι είτε αληθινός φίλος είτε πραγματικός εχθρός. Δηλαδή παίρνει θέση, καθαρά, υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Αυτή η τακτική έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την απλή ουδετερότητα.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο ηγέτης μεταμορφώνεται σε..προδότη;! Μα το πιο θλιβερό με την προδοσία είναι ότι ποτέ δεν προέρχεται από τους εχθρούς σου. Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να προδίδεις είτε τη χώρα σου είτε τους ψηφοφόρους. Κάποιοι προτιμούν να προδίδουν και τους δύο!! Και στη ζωή μας; Αν λοιπόν κάποιος σε προδώσει μια φορά, το λάθος είναι δικό του. Αν σε προδώσει δυο φορές, το λάθος είναι δικό σου. Αν αφήσεις τους εχθρούς σου -ή και τους φίλους σου-να πιστέψουν ότι είστε ίσα κι όμοια, τότε αμέσως θα σκεφτούν ότι είναι ανώτεροι από σένα.

«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε.
Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.»

Να θυμάσαι λοιπόν πως πάντα οι άνθρωποι θα επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους αλλάζοντας αρχηγό.
Για κάποιο περίεργο λόγο, το απολύτως σωστό αξίωμα «ουδείς αναντικατάστατος» οδηγεί πολλές φορές στην ολέθρια διαστρέβλωση: «οποιοσδήποτε μπορεί να αντικαταστήσει οποιονδήποτε».Η τέχνη λοιπόν της διακυβέρνησης θέλει περισσότερο χαρακτήρα παρά μυαλό.Χρειάζονται 15000 απώλειες(αυτοκτονίες) για να εκπαιδευτεί ένας πρωθυπουργός;!

Ο ηγέτης είναι αυτός που βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, που βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και που βλέπει πριν από τους άλλους. Βασικά θέλουμε κάποιον που να μας εμπνεύσει να γίνουμε αυτό που ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε.
Ηγέτης είναι αυτός που οδηγεί τους ανθρώπους εκεί που θέλουν να πάνε. Μεγάλος ηγέτης είναι αυτός που τους οδηγεί εκεί που δεν είχαν ποτέ φανταστεί ότι θα ήθελαν να πάνε…διότι..Ικανός αρχηγός είναι αυτός που μπορεί να αγγίζει τις καρδιές των άλλων.
Ποιος μπορεί να το πράξει τούτο;Μονάχα μάλλον Ένας και Μοναδικός στην ανθρώπινη ιστορία..Εκείνος που δίδαξε και κήρυξε με τη ζωή Του το αληθινό μοντέλο της Ηγεσίας:

«Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι.»
Ο Ηγέτης είναι ..Υπηρέτης!!

Με σεβασμό,

Κων/νος Μουρούτης

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English