«Βραβείο Νομπέλ στη Φυσιολογία Ιατρικής:Κιρκαδιανοί Ρυθμοί»

«Βραβείο Νομπέλ στη Φυσιολογία Ιατρικής:Κιρκαδιανοί Ρυθμοί»

Για μια ακόμη φορά το φετινό βραβείο στη φυσιολογία ιατρικής δοθηκε σε επιστημόνες μη ιατρούς( τι κανουν άραγε οι ιατροί στην ΄»ερευνα» τους;!).
Η φετινή απονομη Νομπέλ θα γίνει σε 3 Αμερικανούς επιστημόνες(Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young) για την επισταμένη έρευνα τους στους μοριακους μηχανισμους ρυθμισης του «βιολογικού μας ρολογιού».

Ηδη ειναι γνωστό οτι οι εσωτερικοί μας ρυθμοι καθοριζονται απο νομοτελειες ρυθμισης του χωροχρονου γονιδιακά και επιγενετικά επισης.Η κίνηση και περιστροφή της γης( αυτο ειναι ενα ακομη επιχειρημα στις σκεψεις μερικών για..»επιπεδη γη»..) καθοριζει κατ πολυ τους εσωτερικους ,κιρκαδιανους μας ρυθμους(circa=περιπου-diem=ημερα λατ.),
Προσβολή,δυσλειτουργια αυτων των ρυθμων επιφερει δραματικά αποτελεσματα και εμφανσιη ασθενειων οπως καταθλιψη,διπολικη διαταραχη,γενικευμενη διαταραχη αγχους .Ο καταλογος των ασθενειων ομως προελαυνει καθοριστικά σε εκφυλιστικές καταστασεις οπως αυτη της προωρης γηρανης,καρκινου ,καρδιαγγειακων,διαβητη,παχυσαρκιας και αυτοανοσων.
Ιδιαιτερα τα γονιδια Period και οι μεταλαξεις τους διαδραματιζουν επιτελικο ρολο και σκοπο στα ανω παρατιθεμενα.
Εδω και 12 χρονια ,περιφερομενοι ανα την Επικρατεια και στο εξωτερικό ,δυκνειουμε και μεταδιδουμε ανοιχτα και δημοσία με ομιλιες ή αλλιώς( βιβλιο «Διεξοδος απο τη Καταθλιψη » και «Μοριακή Θεο-βιολογια της Αναπαυσης»),το ΜΕΙΖΟΝΑ ρολο της Αναπαυσης σε ημερησιο και εβδομαδιαιο ρυθμο ,την Αναγκαιοτητα για σωστή και ισσοροπημενη ησυχία νου και σωματος και την χρεια της πνευματικής γαληνης ως απαραιτητη προυποθεση γαι οικοδομηση σωστης υγειας και ευεξιας.
Είμαστε περηφανοι και ευγνωμονες γαι τους εξαιρετους επιστημονες που καταλαβαν και κατεγραψαν( επιτελους!!) τον καθοριστικό ρολο της αναπαυσης για τη ζωη μας..
Οπως όμως Εκεινος ειχε πει πριν απο πολύ -πολυ καιρο ..

«Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς..Ίδετε γαρ ότι πράος ειμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστι».

Με εκτίμηση,

Κων/νος Μουρουτης

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English