Βιταμίνη D & COVID-19:Ἡ δυσκολία εἶναι στήν ἁπλότητα!

Βιταμίνη D & COVID-19:Ἡ δυσκολία εἶναι στήν ἁπλότητα!

Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη και λιποδιαλυτή στεροειδής ορμόνη με εκατοντάδες ρόλους στον οργανισμό μας, ρυθμίζει πάνω από 200 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα.
• Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής των οστών και τη φυσιολογική ομοιοστασία του ασβεστίου.
• Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, τον μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.
• Συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως οι λοιμώξεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
• Κύρια πηγή της βιταμίνης D για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3 σε ποσοστό 90%, η οποία συντίθεται στο δέρμα με την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των χεριών για 10 -15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D.
• Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα έχει περιοριστεί λόγω σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης (καθιστική ζωή, νέφος, χρήση αντιηλιακών και γυαλιών ηλίου). Η χρήση αντιηλιακού με αυξημένο δείκτη προστασίας (πάνω από 30) μειώνει κατά 95% την σύνθεση βιταμίνης D.

Αυτή η ανεκτίμητη (και δωρεάν προσφερόμενη από τον ήλιο) προστασία των νεογέννητων, των μωρών, των παιδιών και των ενηλίκων, που την έχουν απόλυτη ανάγκη και που ήταν ήδη προβληματική λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, καταργείται ασυλλόγιστα ολοσχερώς στην εποχή του κορονοϊού μέσω της επιβολής του «καταναγκαστικού εγκλεισμού» της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων στα καθόλου ευάερα και ευήλια ανθυγιεινά διαμερίσματα των πολυκατοικιών των σύγχρονων τερατουπόλεων (με εξαίρεση βεβαίως, μιας, επίσης συντριπτικής, μειοψηφίας που διαθέτει μονοκατοικίες με κήπους στους οποίους μπορεί να κινείται και να εκτίθεται στον ήλιο, κατά βούληση).

Κι’ αυτό, παρά το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή της βιταμίνης D, μπορεί να μειώσει (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εξαλείψει) κάποιες από τις σοβαρές συνέπειες της «επίθεσης» ενός αμφιλεγόμενου κορονοϊού, με άμεσο αποτέλεσμα (ανάμεσα στα άλλα, και) την αποφόρτιση των υπό κατάρρευση συστημάτων υγείας και την ανακούφιση του προσωπικού τους από τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς τους (που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τις αντέξουν επί μακρόν).

Ερωτήσεις που χρειάζονται απαντήσεις

Με βάση το εύρος της έρευνας σχετικά με τη βιταμίνη D σε οξείες αναπνευστικές διαταραχές και τις πολλές ιογενείς λοιμώξεις στις οποίες παίζει ρόλο το επίπεδο της της βιταμίνης D, πρέπει να απαντηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:
• Οι ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D [επίπεδα ορού: 25 (OH) D <20ng / ml] ή ανεπάρκεια (επίπεδα μεταξύ 20ng/ml και 30ng/ml);
• Οι ασθενείς με κλινική COVID-19 με ανεπαρκή βιταμίνη D νοσηλεύονται περισσότερο σε σύγκριση με τους κατάλληλες ομάδες ελέγχου;
• Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς COVID-19 που χρειάζονται εντατική φροντίδα έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D;
• Η παροχή ικανής δόσης βιταμίνης D στους ασθενείς με COVID-19, μειώνει την ανάγκη για μηχανική αναπνευστική υποστήριξή τους και/ή μειώνει τον χρόνο που χρειάζονται μηχανική αναπνευστική υποστήριξή;
• Η παροχή ικανής δόσης βιταμίνης D στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μειώνει τον κίνδυνο του COVID-19;
• Εάν διαπιστωθεί έλλειψη βιταμίνης D στους ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ποιες συστάσεις πρέπει να γίνουν στο κοινό και, ιδιαίτερα, σε εκείνους που βρίσκονται σε καραντίνα ή/και αντιμετωπίζουν μολύνσεις στο σπίτι;
Ενώ μόνο ο χρόνος και οι μελέτες θα μας δώσουν οριστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, οι δοκιμές με Βιταμίνη D είναι ευρέως διαθέσιμες, τα συμπληρώματα είναι φθηνά και σε συνθήκες κρίσιμες για την περίθαλψη των ασθενών με COVID-19 και πρέπει να εξετάσουμε οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Ακόμα και μια μείωση κατά 10% σε μία από αυτές τις τρεις κατηγορίες θα ήταν σημαντική.

Με εκτίμηση,

Δρυόκοπος ο Άρειος

Για περαιτέρω πληροφορίες & εκτενεστερη βιβλιογραφική-ερευνητική κατάδειξη:
https://childrenshealthdefense.org/…/covid-19-and-vitamin…/…

Προειδοποίηση!
• Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.
•Δεν πρέπει να παίρνετε υψηλές δόσεις βιταμίνης D χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις.
• Η βιταμίνη D σε υψηλά επίπεδα μπορεί να εμφανίσει πιθανή τοξικότητα, συμπεριλαμβανομένης της υπερασβεστιαιμίας και των νεφρών.
• Μια ημερήσια δόση 800 IU – 2000 IU βιταμίνης D θεωρείται γενικά ασφαλής και είναι επαρκής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά δεν είναι κατ ‘ανάγκην το καλύτερο.
•Οι πληροφορίες του NIH σχετικά με τη δοσολογία της βιταμίνης D και τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων μπορούν να βρεθούν εδώ .

Εγγραφή στο Newsletter

 

Επικοινωνία
Dr. Mouroutis Konstantinos
Επίσημη και μοναδική ιστοσελίδα
In English